Log in

Apple u samo par sati izgubio čak 55 milijardi dolara

Cijena dionice tehnološkog diva pala gotovo 8 posto, što znači da se tržišna vrijednost kompanije smanjila

NEW YORK - Američka kompanija Apple upozorila je ulagače da će prihodi u posljednjem kvartalu 2018. iznositi oko 84 milijarde dolara, znatno manje nego što je procjenjivao, jer je potražnja za pametnim telefonima iPhone slabija od planirane, posebno u Kini.

Nakon tog upozorenja, u srijedu je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice tog tehnološkog diva pala gotovo 8 posto, a to znači da se tržišna vrijednost kompanije smanjila za čak 55 milijardi dolara.

Četvrto tromjesečje za Apple je uvijek bilo najbolje po prodaji zbog praznične potrošnje, a poslovodstvo te kompanije objavilo je u novembru prošle godine procjenu da bi prodaja u tom kvartalu mogla dosegnuti najmanje 89 milijardi dolara. Nova procjena od 84 milijarde dolara značila bi da su prihodi pali za 5 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Bio bi to prvi pad prihoda na godišnjoj razini od 2016. godine.

U pismu ulagačima izvršni direktor Applea Tim Cook poručio je da su prodajni problemi uglavnom vezani za slabost potražnje u takozvanoj Velikoj Kini, području koje uključuje i Hong Kong te Tajvan i čini gotovo 20 posto prihoda Applea. „Premda smo očekivali određene izazove na ključnim tržištima u razvoju, nismo predvidjeli tako oštro usporavanje privrednog rasta, posebno u Velikoj Kini“, piše Cook.

Ovo smanjenje procjena prodaje prvo je za Apple u više od 15 godina. Već neko vrijeme prihodi Applea ne rastu onoliko snažno kao prethodnih godina, pa je cijena dionice Applea, donedavno najveće američke kompanija po tržišnoj vrijednosti, pod pritiskom.

Početkom oktobra cijena dionice Applea na Wall Streetu dosegnula je rekordnih 233 dolara, pri čemu je tržišna vrijednost kompanije bila znatno iznad razine od 1.000 milijardi dolara. No, od tada je cijena dionice potonula više od 28 posto, što znači da je u područja „medvjeda“, odnosno 20 posto ispod njezine prethodne najviše razine, kako se to definira na Wall Streetu.

Kako je, pak, sinoć cijena dionice pala daljnjih gotovo 8 posto, tržišna vrijednost Applea zaronila je ispod 700 milijardi dolara. Stoga su se Amazon i Microsoft probili ispred Applea na vrh liste najvećih američkih kompanija po tržišnoj vrijednosti.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C