Menu
RSS
Banner 01

EU odbacuje odredbe zelene agende za 2040.

Evropska komisija popustila je pred poljoprivrednicima koji protestuju širom Evropske unije te odbacuje ključne dijelove u prijedlogu novog cilja do 2040. koji ima za cilj smanjenje zagađenja stakleničkim plinovima (takozvana zelena agenda). Prema planu izvršne vlasti EU-a, sada bi "svi sektori" trebali ravnopravno pridonijeti takvim naporima, ali je nestalo prethodno propisano smanjenje poljoprivredne proizvodnje od 30 posto do 2040. godine.

Revidirani nacrt novog plana također je isključio naređivanje građanima da unesu promjene u načinu života kao što je jedenje manje mesa i zalaganje za ukidanje subvencija za fosilna goriva, izvještava proglobalistički američki Politico. Protesti poljoprivrednika izbili su u mnogim zemljama širom Evropske unije posljednjih sedmica, pri čemu je snažno izraženo nezadovoljstvo zelenom politikom EU-a.

Neki od najvećih protesta održani su u Njemačkoj, a pokrenuti su rezovima subvencija za dizel gorivo. Neizabrane birokrate iz Brisela su se suočili sa pozivima ipoljoprivrednih grupa i nekih političkih stranaka da iznesu klimatski put do 2040. koji neće "izazvati daljnji bijes poljoprivrednika". Novi plan EU trebao bi biti navodno predstavljen u narednih par dana i preporučit će smanjenje ukupnih emisija EU za 90 posto do 2040. godine, u poređenju sa nivoom iz 1990.

Ažurirana verzija plana, koja je još uvijek podložna promjenama, poljoprivredu je uokvirila u pozitivnijem svjetlu u usporedbi sa ranijim nacrtima. Naglašena je i uloga koju ovaj sektor ima u "prehrambenom suverenitetu" EU, što je veliki udarac za američke finansijske oligarhe, globaliste i Svjetski ekonomski forum. "Moramo se pobrinuti da imamo uravnotežen pristup", rekao je Wopke Hoekstra iz Evropske komisije, koji je predstavio revidirani prijedlog.

"Velika većina naših građana vidi posljedice klimatskih promjena, želi zaštitu, ali je također zabrinuta što to znači za njihove živote". U međuvremenu, proglobalistički državni BBC izvještava da je EU također odustala od planova da prepolovi upotrebu pesticida u cijeloj EU, što je trebalo stupiti na snagu do 2030. u sklopu takozvanog "Zelenog dogovora". Promjene je predvodila moćna Evropska narodna stranka (EPP) desnog centra, politička porodica vrhovne izvršne vlasti EU-a, Ursule von der Leyen, koja čini najveću grupu u Evropskom parlamentu.

"Naši poljprivrednici zaslužuju da ih slušamo", rekla je von der Leyen na sjednici parlamenta u utorak nakon brojnih protesta poljorprivrednika koji su doslovno blokirali EU, a o kojima zapadni mainstream mediji nisu izvještavali ništa. "Znam da su zabrinuti za budućnost poljoprivrede i svoju budućnost kao poljoprivrednika", istakla je von der Leyen.

Glasnogovornik EPP-a za okoliš Peter Liese rekao je da je cilj smanjenja od 90 posto u odnosu na nivoe iz 1990. do 2040. rezultat većeg naglaska na navodne "pozitivne prilike" za poljoprivrednike, a manje na "nove instrumente koji radije vide poljoprivrednike kao neprijatelje klimatske politike".