Menu
RSS
Banner 02

SAD i Izrael planiraju napasti Iran zbog plina

Sjedinjene Američke Države i Izrael planiraju proširiti bliskoistočni sukob i vojno napasti Iran zbog otimanja njegovih energetskih resursa, prvenstveno prirodnog plina i nafte, napisao je prof. dr. Michel Chossudovsky, kanadski ekonomista, profesor emeritus ekonomije na Univerzitetu Ottawa i predsjednik i direktor Centre for Research on Globalization, u autorskom tekstu objavljenom na Global Research.

Rusija trenutno kontroliše najveće svjetske rezerve plina, oko 24,3 posto ukupnih rezervi, a Iran je na drugom mjestu i kontroliše 17,3 posto svjetskih rezervi. Katar u saradnji sa Iranom kontroliše oko 12,5 posto svjetskih rezervi (pomorske rezerve plina), a Sjedinjene Američke Države samo oko 5,3 posto, pojašnjava prof. Chossudovsky. SAD su preko Ukrajine već u proxy ratu sa Rusijom, a Iran i destabilizacija Katara su sljedeći ciljevi američke vanjske politike, smatra on.

"Strateški cilj SAD je, uprkos oskudnim rezervama prirodnog plina, prisiliti EU da kupuje ukapljeni prirodni plin (LNG - Liquefied Natural Gas) Made in America. Ono što to implicira jest da američka vojna agenda protiv Rusije i Irana predstavlja sredstvo za povećanje cijena energije u EU, što je čin ekonomskog rata protiv naroda Evrope", piše prof. dr. Chossudovsky.

Dodaje da je američki Kongres još u julu 2023. godine usvojio Rezoluciju H. RES. 559 koja daje "zeleno svjetlo" za vođenje rata protiv Irana, pri čemu je zastupnički dom SAD-a donio rezoluciju koja dopušta upotrebu sile protiv Irana, nagovještavajući - bez ijednog jedinog dokaza - da Iran ima nuklearno oružje.

"Iran nije samo drugi po svojim rezervama plina nakon Rusije. Ta je zemlja na trećem mjestu u svijetu po svojim rezervama nafte - 12 posto svjetskih rezervi nafte naspram slabih 4 posto rezervi SAD", ističe prof. Chossudovsky dodajući da SAD žele i dominaciju nad strateškim međunarodnim vodenim putovima (Suecki kanal, Bab al-Mandab te plan kanala Ben Gurion, zbog čega planiraju Veliki izrael u kojem nema Palestine, a koji se planira proširiti na Liban, Jordan te na dijelove Egipta, Sirije, Iraka, Kuvajta, Turske i Saudijske Arabije.

"U praksi, rat protiv Irana bio bi zajednički poduhvat SAD, NATO-a i Izraela, koordiniran od strane američkog Strateškog zapovjedništva (STRATCOM) sa američkim saveznicima koji igraju podređenu ulogu. Ono s čim imamo posla je zajednička američko - izraelska vojna operacija napada na Iran, koja je u fazi aktivnog planiranja više od godinu dana", kaže. Dodaje da je važno shvatiti da Izrael i cionistički lobi u SAD-u ne vrše nedopušteni uticaj protiv vanjske politike SAD-a, kao što to neispravno ističu brojni analitičari. Sasvim suprotno. Cionistički lobi čvrsto je povezan sa vanjskom politikom SAD-a, i obrnuto, tvrdi prof. Chossudovsky.

"Potrebno je otkriti pravo lice američkog carstva i osnovu vanjske politike SAD-a, koja koristi navodni rat protiv terorizma da potakne javno mnijenje u prilog globalnom ratnom planu zbog krađe tuđih energetskih resursa", zaključuje on.