Menu
RSS
Banner 02

SAD: Investitori povlače novac iz ESG fondova

Investitori u Sjedinjenim Američkim Državama ubrzano povlače novac iz takozvaih održivih ulaganja, dok se ESG (Environmental, Social, and Governance) balon ispuhuje, potaknut visokim kamatama, slabim prinosima, padom dionica u obnovljivoj energiji, strožim propisima američke komisije za vrijednosne papire, političkom reakcijom i ratom Elona Muska protiv probuđenog (woke) kapitalizma.

Međutim, najvažnija stvar za pucanje ESG balona je pad zarade korporativne Amerike od održivih ulaganja, kao i političke reakcije i pravni progoni takozvanih ESG projekata, prenose američki mediji. U 2021. godini, tokom procvata pandemije, američki ESG fondovi dosegnuli su rekordnih 358 milijardi dolara imovine, što je bilo znatno povećanje u odnosu na 95 milijardi dolara u 2017.

Međutim, od tada je interes investitora oslabio jer više kamate utiču na kapitalno intenzivne dionice čiste tehnologije. Visual Capitalist objavio je zapanjujuću grafiku, pozivajući se na podatke Morningstara, koji pokazuju da su investitori povukli oko 5 milijardi dolara iz ESG fondova kojima se trguje na berzi (ETF) samo u četvrtom kvartalu prošle godine, obilježavajući tako peti uzastopni kvartal neto odliva.

Protekla 2023. je bila najgora kalendarska godina za ESG fondove otkako je Morningstar počeo pratiti kretanje njihove vrijednosti prije deset godina. "Nalazimo se na tački preokreta", rekla je Alyssa Stankiewicz, pomoćnica direktora istraživanja održivosti u Morningstaru, za Yahoo Finance. Ona je dodala da je politički nadzor nad ESG fondovima porastao prvenstveno zbog "zelenog ispiranja mozga", koji je imao "zastrašujući efekat" na potražnju.

Loše vrijeme za ESG došlo je naročito nakon što je korporativna Amerika uočljivo smanjila broj spominjanja ESG termina ili sličnih povezanih sinonima. Najčešći ESG sinonimi su bili "klimatske promjene" i "čista energija", "zelena energija" i "neto nulta emisija", a danas ih korporativna Amerika smatra "ispiranjem mozga". Pominjanje ovih termina dosegnulo je vrhunac 2022. godine, kada je samo u prvom kvratalu bilo 28.000.

Od tada, broj spominjanja naglo je počeo da pada. Na oštar pad popularnosti ESG i sličnih sinonima uticao je najviše Larry Fink, izvršni direktor BlackRocka, koji je najavio prošlog ljeta da BlackRock odustaje od termina ESG. Fink je u julu 2023. rekao BlackRock napušta ESG projekte koji su, prema njemu, "visoko ispolitizirani" te je dodao da se on "srami" što je postao dio te rasprave, prenio je Axios.

Fink je priznao da je odluka guvernera Floride Rona DeSantisa da povuče 2 milijarde dolara iz fonda znatno naštetila BlackRocku, dok su u isto vrijeme tužioci iz takozvanih crvenih država (u kojima su na vlasti Republikanci) počeli pravno proganjati BlackRock zbog njegovog "probuđenog kapitalizma". ESG projekat je doslovno umro kada je i Lynn Forester de Rothschild iz E.L. Rothschild LLC najavila odustajanje od termina i ESG projekata.