Menu
RSS

Digitalne valute potvrđuju stare teorije zavjere

Nedavno objavljeni dokument Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke i Bundesamtes fur Sicherheit und Informationstechnik za primjenu digitalnih valuta jasno pokazuje da će takozvani digitalni euro (CBDC - Central Bank Digital Currency) biti programibilan, odnosno da njegovi korisnici neće moći slobodno raspolagati svojim digitalnim novcem, prenosi njemački portal TKP.

"Aktuelni dokument Ministarstva unutrašnjih poslova, koji se bavi tehničkim smjernicama CBDC-a, je jasan: digitalni euro bit će programibilan. To znači da digitalni euro može biti namjenski programiran. Njegov vlasnik neće moći slobodno raspolagati eEurima, već će to biti programirana valuta koja će se moći trošiti samo na ono što je dopušteno", pojašnjava TKP.

Upravo se to godinama smatra takozvanom teorijom zavjere, dodaje njemački portal, te ističe da je određeni pilot program već implementiran - napravljen je projekt sa platnom karticom za migrante, što potvrđuje i dokument Bundesamtes fur Sicherheit und Informationstechnik. "Shodno tome, ono što je danas platna kartica samo za migrante to bi ubrzo moglo postati digitalni valuta za sve ostale", zaključuje TKP.

U poglavlju Funkcionalnost višeg nivoa pomenutog dokumenta se eksplicitno navodi "automatsko postavljanje platforme bit će unaprijed definisani uslovi (programibilnost) ili zabrana plaćanja kada se novac izdan samo za određene svrhe koristi izvan dopuštenog raspona". Također, pominje se i da će centralna banka moći opozvati CBDC novac kao instrument monetarne kontrole. "Opoziv CBDC novca obavlja ovlašteni subjekt, tijelo za opoziv, kojeg kontroliše i kojim upravlja centralna banka", dodaje se u dokumentu.

"Ovisno o količini ličnih podataka koji su potrebni, CBDC novčanici mogu dopustiti plaćanje samo uz određena ograničenja (naprimjer iznos pohranjenog novca, broj plaćanja po danu, iznos novca po transakciji ili danu) ili bez takvih ograničenja (osim opštih ograničenja ako centralna banka smatra prikladnim nametnuti ih). Ovaj pristup može dovesti do (barem) dvije vrste CBDC novčanika (aplikacija) - potpuno anonimni novčanici koji ne zahtijevaju lične podatke, ali koji imaju ograničenja, te personalizirani novčanici, koji su potpuno sljedivi, i nemaju ograničenja", navodi se u dokumentu.

Anonimne financijske transakcije bit će moguće samo u ograničenoj mjeri, a štednja, kako se ona danas poznaje, neće biti moguća, pojašnjava TKP. "Iste funkcije digitalnih valuta o kojima njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova otvoreno govori za digitalni euro već su implementirane u brazilskom eRealu. A takva se programibilnost također planira u Indiji, kako izvještava Ernst Wolff. Norbert Haring na svom blogu napominje da je samo nekoliko dana nakon objave ovog dokumenta u Njemačkoj sličan rad objavio i američki FED", zaključuje TKP.

Mnogi analitičari upozoravaju na digitalne valute kojima bi vlasti mogle kontrolisati građane, a način na koji bi to radili vidjeli smo nedavno u Kanadi kada je vlast učesnicima u protestu Konvoj slobode uskratila pristup novcu.