Menu
RSS

Kraj ESG: Veliki igrači napuštaju klimatski kult

ESG pokret za ekološko, društveno i korporativno upravljanje (ESG - Environmental, Social and corporate Governance) doživio je još jedan veliki udarac povlačenjem tri najveće kompanije sa Wall Streeta 15. februara 2024. godine iz jednog od najistaknutijih kultova klimatskih aktivista, prenose američki mediji. Ovo je ujedno ogroman neuspjeh ESG projekta na mjestu gdje je nastao, dakle u Sjedinjenim Američkim Državama.

BlackRock, najveći svjetski fond za upravljanje imovinom, JP Morgan Chase, najveća američka banka, te State Street, treći najveći svjetski fond za upravljanje imovinom, najavili su svoje povlačenje iz Climate Action 100+, investicijskog kluba koji se obvezao "osigurati da najveći svjetski korporativni emiteri stakleničkih plinova poduzmu potrebne mjere u vezi sa klimatskim promjenama".

Zagovornici svjetske akcije protiv globalnog zagrijavanja i klimatski aktivisti pozdravili su Climate Action 100+ kao ključnog igrača u naporima da se najmoćnije finansijske institucije na svijetu usklade iza ciljeva neto nulte emisije ugljen dioksida (CO2), koje također zastupaju globalne organizacije poput Ujedinjenih naroda i Svjetskog ekonomskog foruma. Na svom vrhuncu, klimatski klub Climate Action 100+ mogao se pohvaliti sa 700 članova investitora koji su imali 68 triliona dolara imovine. Međutim, sa ovosedmičnim odlascima , Climate Action 100+ smanjio je imovinu svog članstva za približno 16 triliona dolara, prenosi The Epoch Times. Osnovan 2017. godine, Climate Action 100+ prisilio je svoje članove da ciljaju na 170 "fokus kompanija" u industrijama koje emituju CO2.

Zagovornici klimatske agende i histerični aktivisti narativa globalnog zagrijavanja bili su vrlo kritični prema izlasku ovih kompanija iz klimatskog kluba. Gradski kontrolor Njujorka Brad Lander rekao je da tri kompanije "popuštaju poricateljima klime" i zaprijetio da će "razmotriti naše opcije za upravljanje našim javnim tržišnim ulaganjima", mogućim preusmjeravanjem penzionog novca prema upraviteljima fondova klimatskih aktivista.

Međutim, kritičari klimatskog kluba i kulta pozdravili su izlazak BlackRocka, JP Morgan Chasea i State Streeta. "JP Morgan Chase donio je ispravnu odluku da se povuče iz najveće koalicije investitora usmjerene na uvjeravanje korporativnog svijeta da djeluje na klimatske promjene - Climate100+", izjavio je državni tužilac Zapadne Virdžinije Patrick Morrisey na X.

"Pristajući koristiti svoje finansijske resurse kao oružje protiv američkih potrošača i naše ekonomije sa pravom su navukli bijes svih izvan Wall Streeta i Davosa", kazao Will Hild, izvršni direktor Consumers' Research. "Napuštanjem klimatskog kartela Climate Action 100+ ove tri kompanije signaliziraju da djelovanje miliona potrošača i desetak izabranih dužnosnika ima efekta".