Log in

Googleov porezni dvostruki irsko holandski sendvič

Google koristi holandsku podružnicu za prebacivanje prihoda od autorskih naknada, ostvarenih izvan SAD-a

NWE YORK - Google je 2017. godine preko svoje holandske podružnice na Bermude prebacio 19,9 milijardi eura u sklopu aranžmana koji mu omogućuje da smanji porezne obveze u inostranstvu, prenose agencije pozivajući se na dokumente predane Holanskoj privrednoj komori.

Iznos je kanaliziran preko kompanije Google Netherlands Holdings BV, a veći je oko četiri milijarde eura nego u 2016. godini, pokazuju dokumenti predani 21. decembra 2018. godine. Inače, riječ je o klasičnoj off-shore operaciji izbjegavanja plaćanja poreza.

Pritom je Google Netherlands Holdings BV u Holandiji 2017. platio 3,4 miliona eura poreza, po osnovu bruto dobiti od 13,6 miliona eura, pokazuju podaci. Google koristi holandsku podružnicu za prebacivanje prihoda od autorskih naknada, ostvarenih izvan SAD-a, u Google Ireland Holdings, podružnicu sa sjedištem na Bermudima gdje kompanije i korporacije uopšte ne plaćaju porez na dobit. Zahvaljujući tom poreznom manevru, poznatijem pod nazivom „dvostruki irsko holandski sendvič“, Google nije obvezan plaćati porez na te prihode u SAD-u i u Evropi, pri čemu oni čine većinu njegove zarade u inostranstvu.

Tako Googleov vlasnik Alphabet već duže od deset godina plaća porez na dobit ostvarenu izvan matičnog SAD-a po efektivnim jednocifrenim stopama, otprilike tri četvrtine nižim nego u zemljama u kojima ju je ostvario. Irska je 2014. odlučila postupno ugasiti takve porezne off-shore aranžmane zbog pritiska Evropske unije i SAD-a.

„Podmirujemo sve porezne obveze i poštujemo porezne zakone u svim zemljama širom svijeta u kojima poslujemo“, poručuju pak iz Googlea. „Poput ostalih multinacionalnih korporacija i Google plaća veliku većinu poreza na dobit u matičnoj zemlji. U proteklih deset godina plaćali smo globalni porez po efektivnoj stopi od 26 posto“, tvrde u američkoj korporaciji.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C