Log in

Njemačka, glavni trgovinski partner BiH, u recesiji?

Oxford Economics je snizio prognoze za četvrti kvartal 2018. na 0 posto i objavio da je rizik od recesije „razumno visok“

BERLIN - Njemačka, najveća evropska ekonomija i glavni trgovinski partner BiH, možda je u recesiji, prvi put u posljednjih nekoliko godina. Sumnja se da je njemačka ekonomija u posljednjem kvartalu 2018. doživjela pad, a tačni podaci znat će se naredne sedmice, prenose agencije.

Njemačka ekonomija potonula za 0,2 posto u trećem kvartalu i ako se potvrdi pad i u posljednjem tromjesečju, to bi značilo prvu recesiju od 2013. CNBC podsjeća da je, tehnički gledano, recesija kada država dva kvartala zaredom zabilježi ekonomski pad.

Šokantni pad industrijske proizvodnje u novembru ukazuje da je Njemačka možda doživjela drugi uzastopni kvartalni pad ekonomije na kraju 2018, navodi CNN. Industrijska proizvodnja u Njemačkoj smanjena je za 1,9 posto u novembru u poređenju s prethodnim mjesecom, prema podacima koji su objavljeni u utorak. To je mnogo gore od rasta od 0,3 posto koji su očekivali ekonomisti.

Carsten Brzeski, glavni ekonomista ING-a u Njemačkoj, kazao je da su podaci pokazali da se rizik od recesije povećao. Oxford Economics je snizio svoje prognoze za četvrti kvartal 2018. na 0 posto i objavio da je rizik od recesije sada „razumno visok“.

Zvanični podaci za posljednji kvartal 2018. bit će objavljeni naredne sedmice, odnosno 15. januara. Država se suočila sa kontinuiranim pritiskom u posljednja tri mjeseca prošle godine. Ključni pokazatelj poslovnog raspoloženja kojeg objavljuje Ifo institut smanjen je dodatno u decembru. Kompanije su smanjile planove proizvodnje nakon što su poslovna očekivanja postala negativna prvi put od maja 2016.

„Njemačka ekonomija, i generalno eurozona, prebacili su u manju brzinu“, rekao je Jack Allen, ekonomista u Capital Economicsu. Recesija u Njemačkoj bila bi veliki problem za investitore. Proizvođači automobila, kao naprimjer Volkswagen, pogođeni su slabijom prodajom u Kini. Automobilski sektor je imao i problema kod certifikacije novih modela pod novim pravilima EU o ispušnim plinovima.

Registracija novih automobile u Njemačkoj smanjena je 30 posto u septembru u odnosu na godinu ranije. Stanje se malo popravilo nešto kasnije, ali je u novembru i dalje bila 10 posto niža. Brzeski kaže da pad u industrijskoj proizvodnji pokazuje da nije samo automobilski sektor u problemima. Smanjenje proizvodnje je zabilježeno i u energetskom i građevinskom sektoru.

Posljednji veliki kvartalni rast industrijske proizvodnje u Njemačkoj desio se u posljednjem kvartalu 2017. Slabiji rast njemačke ekonomije, u kombinaciji sa slabijim globalnim rastom i posljedicama trgovinskog rata Kine i SAD, uzrokuje probleme širom Evrope.

„Izvoz eurozone u Ameriku ostao je jak, zbog solidnog rasta u SAD-u, ali je izvoz u Kinu oslabio“, rekla je Anna Titareva, ekonomista u UBS-u. Čak i ako je došlo do recesije, ne treba biti previše zabrinut, smatraju ekonomisti. To se neće drastično odraziti na tržište rada, knjige narudžbi su i dalje pune a proizvodnja u fabrikama je i dalje blizu rekordnog nivoa.

Ekonomska aktivnost u 2019. možda će biti nešto manje dinamična nego što se očekivalo, ali se i dalje očekuje „solidna“ godina za njemačku ekonomiju. Njemačka je glavni trgovinski partner Bosne i Hercegovine. Za 11 mjeseci 2018. U Njemačku smo izvezli robe u vrijednosti od 1,6 milijarde KM. Iz Njemačke smo uvezli robe za 2,1 mlijardu dolara. Smanjena industrijska aktivnost u Njemačkoj mogla bi rezultirati smanjenim izvozom iz BiH.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C