Log in

Kako je Erdogan izvukao Tursku iz čeljusti MMF-a

Turska je odlučila, barem pod Erdoganom, da se više neće obraćati MMF ni za savjete ni za kredite

ANKARA - U jeku sukoba s Washingtonom turska je lira prošle godine pretrpjela špekulativni udar bankara s Wall Streeta, ali se nakon toga oporavila i sad je kurs približno isti kao prije strmoglave devalvacije, kada je u augustu za jedan američki dolar trebalo izdvojiti preko 7 turskih lira. Današnji kurs je 5,2 lire za jedan dolar, što je ponovao dalo zamah malom i srednjem poduzetništvu, koje je opterećeno uvozom i kreditima u američkoj valuti.

Ali, Turska je donijela odluku, barem pod Erdoganom, da se više neće obraćati Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), ni za savjete ni za kredite. Turska više ne namjerava koristiti usluge Međunarodnog monetarnog fonda, niti od njega uzimati zajmove, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. „Zatvorili smo stranicu s kreditima Međunarodnog monetarnog fonda i, uz Božju volju, nikada je više nećemo otvoriti“, rekao je turski predsjednik, govoreći pred parlamentarnom grupom vladajuće Stranke pravde i razvitka, izvještava turski Daily Sabah, prenosi The Bosnia Times.

„Turska je 2013. isplatila posljednji dio svog duga Međunarodnom monetarnom fondu i više neće uzimati njegove zajmove“, rekao je Erdogan. MMF ima Kancelariju rezidentnog predstavnika u Turskoj, koji Ankari predaje izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda i dokumente Izvršnog odbora koji se odnose na Tursku. Kancelarija u Ankari prati ekonomska kretanja i politiku u Turskoj, povezuje turske vlasti i osoblje MMF-a u Washingtonu i koordinira tehničku pomoć MMF-a, koju Erdogan sada odbacuje.

MMF na svojoj službenoj stranici navodi kako je njegov rezidentni predstavnik u Turskoj, Srikant Seshadri, također i izvor informacija o stavovima MMF-a za javnost, domaće i strane analitičare, investitore, akademske i istraživačke institucije, kao i turske međunarodne partnere i njihove diplomatske misije. Šta će ostati od ove „saradnje“ i da li će se Erdogan odlučiti za zatvaranje kancelarije poput Viktora Orbana, saznat ćemo uskoro. Turska je još 2008. prestala uzimati zajmove od MMF-a i posljednji dio kredita je vratila 2013. Od tada nije uzela ni dolar od ove međunarodne finansijske institucije. Tursko ministarstvo finansija je ranije izjavilo da ne pregovara o dodjeli kredita MMF-u zemlji.

„Izjave o pregovorima o dodjeli kredita Turskoj od strane MMF-a su netačne i predstavljaju manipulaciju javnog mnijenja. Turska ekonomijaje uspjela prebroditi krizno razdoblje bez spoljne podrške. Jasno je da je objavljena vijest o uzimanju kredita MMF-a dezinformacija, kojoj nedostaje dosljednost. To je objavljeno uprkos povoljnim rezultatima zaduženosti Turske , visine duga i finansijske discipline“, navodi se u saopćenju turskog ministarstva finasija od 1. februara.

Podsjetimo, nacionalna valuta Turske je prošle godine u više navrata dosegla historijski minimum u odnosu na dolar. U augustu je kurs premašio 7 turskih lira za američki dolar. Valutna kriza u zemlji je postala posebno teška nakon što je američki predsjednik Donald Trump objavio da je udvostručio carine na aluminijum i čelik iz Turske, na 20 posto odnosno 50 posto. Kao odgovor na to, Ankara je povećala carine na 22 vrste američke robe, uključujući duhan, alkohol, automobile, kozmetičke proizvode, rižu i voće, ukupne vrijednosti 533 miliona dolara.

„Svjesni smo problema. Nestabilnost u razmjeni i kamatnim stopama, kao i da je inflacija u proteklim mjesecima uzrokovala određene poteškoće u svakodnevnom životu ljudi. Te ekonomske fluktuacije se nisu dogodile zbog realnog stanja u zemlji, nego zato što je Turska bila pod napadom. Međutim, zemlja je pobijedila i odbranila te napade. Odlučili smo intervenirati i u cijene, ako bude potrebno, a te mjere ćemo preduzeti na lokalnom nivou, kroz općine. Našim građanima moramo pružiti jeftinije proizvode“ , rekao je Erdogan, dodajući kako Turska slične krize može prevladati sama i bez inostrane pomoći.

-8°C

Sarajevo

Cloudy

Humidity: 96%

Wind: 4.83 km/h

  • 03 Jan 2019 -1°C -6°C
  • 04 Jan 2019 -2°C -7°C