Menu
RSS
Banner 02

Snažan uticaj posta na imunološki sistem čovjeka

"Pokušajte postiti sedam dana i vidjet ćete", tvrdi 57-godišnji Michael Van Almsick koji jednom na godinu dolazi postiti u kliniku Buchinger-Wilhelmi na obali jezera Konstanz blizu Švajcarske. U medicinskim krugovima često osporavana terapeutska metoda - post - vrlo je popularna u Njemačkoj, čije zdravstveno osiguranje odnedavno u nekim slučajevima pokriva troškove takvih alternativnih metoda liječenja.

Otto Buchinger (1878. - 1966.), liječnik po kojem je nazvana klinika, eksperimentirao je sa postom kako bi se izliječio od reumatoidnog poliartritisa koji ga je primorao da 1917. napusti dužnost mornaričkog liječnika. Njegova se metoda proširila i postala je popularna u Njemačkoj.

Post sprečava kardiovaskularne bolesti, pomaže pri liječenju astme, artroze, hroničnih bolesti probavnog sistema, nekih hroničnih infekcija dišnog sistema ili depresivnih stanja, tvrde zagovaratelji. Pouzdane naučne studije o toj metodi nisu brojne, no jedna iz 1991. godine, objavljena u Lancetu, bavi se učincima posta na reumatoidni artritis.

O postu se uči u nekim univerzitetskim centrima, među njima i bolnici Charite u Berlinu, gdje profesor Andreas Michalsen vodi odjel prirodnih metoda liječenja. "Nijemci su pomalo opsjednuti biljkama, ekološkim uzgojem, vegetarijanstvom, jogom, zdravim životom i postom", kaže Michalsen koji provodi kure posta od 12 do 14 dana, a pokriva ih njemačko zdravstveno osiguranje.

Kalifornijski profesor Valter Longo dokazao je 2008. da post štiti zdrave stanice miševa od toksičnih učinaka hemoterapije, što je dodatno pojačalo interes za postom u Njemačkoj. Istraživanja također otkrivaju kako post potiče regeneraciju matičnih stanica oštećenog, starog imunološkog sistema.

Na taj način organizam se potiče da zamijeni stare i oštećene stanice, objašnjavaju američki naučnici koji su proveli studiju objavljenu u stručnom časopisu Cell Stem Cell. "Kada postite, vaš organizam pokušava sačuvati energiju, a jedan od načina da se sačuva energija je da se reciklira puno stanica koje nisu potrebne, posebno onih koje bi mogle biti oštećene", rekao je Longo.

Tim pod njegovim vodstvom, koji je proveo istraživanje, došao je do sljedećeg zaključka: dvodnevni do četverodnevni post koji se provodi svakih 6 mjeseci tjera tijelo da prebaci u takozvanu fazu preživljavanja. U toj fazi organizam poseže za zalihama masnoće i šećera i ujedno uništava stare i oštećene stanice. "Kada je organizam teško oštećen hemoterapijom ili samim procesom starenja, postovi mogu generisati novi imunološki sistem. Doslovno", objašnjava profesor Longo.