Menu
RSS
Banner 02

Koloidno srebro jak lijek protiv superbakterija

Naučnici sa University of Florida otkrili su da nanočestice srebra, poznate i kao koloidno srebro, mogu poslužiti kao snažan lijek protiv bakterija otpornih na antibiotike, poznatijih kao "superbakterije". Oni su to objavili u naučnoj studiji Silver nanoparticles enhance the efficacy of aminoglycosides against antibiotic-resistant bacteria koja je nedavno objavljena u časopisu Frontiers in Microbiology.

Određene bakterije protiv kojih se teško boriti umiru u kontaktu sa srebrom, naveli su naučnici u svom radu. Antimikrobna svojstva srebrnih nanočestica, ili mikroskopskih kuglica srebra dovoljno malih da djeluju na staničnoj razini, mogla bi pomoći u borbi protiv infekcija otpornih na antibiotike, koje svake godine ubijaju više od milion ljudi širom svijeta.

Svrha studije bila je ispitati efikasnost nanočestica srebra uz uobičajenu klasu antibiotika širokog spektra poznatih kao aminoglikozidi. Daniel Czy, jedan od autora studije, rekao je medijima da eksperimenti njegovog tima pokazuju da te dvije stvari zapravo djeluju sinergijski.

"U kombinaciji sa malom količinom nanočestica srebra, količina antibiotika potrebna za inhibiciju bakterija smanjila se 22 puta, što nam govori da nanočestice čine lijek mnogo snažnijim", objasnio je Czy.

Uzimanje samih aminoglikozida u propisanim dozama je rizično, noseći sa sobom potencijal za smrtonosne nuspojave. Dodavanje srebra u mješavinu omogućuje uzimanje nižih doza aminoglikozida sa pojačanim učinkom, što lijek čini sigurnijim.

Autumn Dove, još jedan autor studije, objasnio je da je produžena pretjerana upotreba antibiotika stvorila okruženje u kojem tradicionalni lijekovi više ne djeluju, stoga postoji potreba za alternativnim lijekovima koji uključuju dodatak srebra.

"Recimo da dobijete imate jaku opekotinu na ruci i ona se zarazi jednim od ovih otpornih sojeva bakterija. Moguće je da bi previjanje te opekotine kombinacijom nanočestica srebra i antibiotika moglo ukloniti tu infekciju i spriječiti širenje tih otpornih bakterija drugdje", rekao je Dove.

Iako su antibiotici primarno usmjereni na bakterije, također je poznato da oštećuju i ljudske i životinjske stanice. To ih čini problematičnim, čak i za njihovu odobrenu upotrebu, koja ubija zdrave crijevne bakterije zajedno sa lošim.

Sjajna stvar kod koloidnog srebra je da, kao što je potvrđeno u testovima sa mikroskopskim crvom zvanim C. elegans, ono ne šteti nebakterijskim stanicama kao što to čine antibiotici. Srebro selektivno cilja samo na štetne bakterijske stanice, što ga čini boljim lijekom uz niže doze antibiotika za razliku od samih većih doza antibiotika.