Menu
RSS
Banner 02

Zbog pogrešnih dijagnoza umre 795.000 ljudi

Pogrešne dijagnoze ljekara prouzrokuju 795.000 smrtnih slučajeva godišnje samo u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazalo je istraživanje provedeno za naučnu studiju Burden of serious harms from diagnostic error in the USA, objavljenu nedavno u BMJ (British Medical Journal), prenose američki mediji.

Naučnici i istraživači iz Johns Hopkins Armstrong Institute Center for Diagnostic Excellence analizirali su retrospektivne podatke o glavnim uzrocima smrti u Sjedinjenim Državama, uključujući bolesti srca, infekcije i rak. Otkrili su da samo 15 bolesti čini otprilike polovinu svih teških medicinskih pogrešnih dijagnoza.

"Prijašnji rad je uglavnom bio fokusiran na greške koje su se dešavale u specifičnom kliničkom okruženju, kao što je primarna zaštita, hitna pomoć ili bolnička njega", rekao je dr. David Newman-Toker, profesor neurologije i direktor Center for Diagnostic Excellence za Epoch Times. "Ove studije nisu mogle da se pozabave ukupnim ozbiljnim štetnostima u različitim ustanovama za njegu", dodao je on. Nasuprot tome, novi izvještaj ima holistički pogled, otkrivajući mnoge pogrešne dijagnoze u zdravstvenoj zaštiti.

"Shvatamo da bi neki mogli biti skeptični u pogledu procjena", dodao je dr. Newman-Toker. Iz tog razloga je istakao da su on i njegov tim koristili devet metoda za procjenu raspona vjerodostojnih vrijednosti i unakrsnu validaciju rezultata koristeći nezavisne izvore podataka. "Svaka metoda koju smo koristili proizvela je vrijednosti između 0,5 i 1,0 miliona ozbiljnih šteta, tako da imamo visok stepen povjerenja u naše rezultate", dodao je.

Prema naučnoj studiji, pogrešne dijagnoze ljekara se javljaju u procijenjenoj stopi od 11,1 posto među pružaocima zdravstvenih usluga. "To su suptilni simptomi koji dovode do pogrešne dijagnoze vaskularnih oboljenja, infekcija i karcinoma, a ne očiglednih tumora ili nepravilnih otkucaja srca", rekao je dr. Newman-Toker.

Najčešća pogrešna dijagnoza dogodila se u slučajevima moždanog udara, sa 17,5 posto promašenih utvrđivanja stanja, navodi se u naučnoj studiji. Nakon moždanog udara, druga vodeća stanja povezana sa pogrešnim dijagnozama ljekara uključivala su sepsu, upalu pluća, krvne ugruške i rak pluća. Zajedno, ovih pet stanja čine 38,7 posto svih pogrešnih dijagnoza američkih ljekara.

"Smanjenje dijagnostičkih grešaka za 50 posto za moždani udar, sepsu, upalu pluća, plućnu emboliju i rak pluća moglo bi smanjiti trajni invaliditet i smrt za 150.000 smrtnih slučajeva godišnje", istakao je dr. Newman-Toker. "Pristup usmjeren na bolest prevenciji i ublažavanju dijagnostičkih grešaka ljekara ima potencijal da značajno smanji ove štete".

Kao što se i očekivalo, pojedini američki ljekari su doveli u pitanje legitimnost podataka korištenih u radu, kritikujući metodologiju i definiciju "dijagnostičke greške" naulne studije Burden of serious harms from diagnostic error in the USA.