Menu
RSS
Banner 01

Studije povezuju statine sa srčanim bolestima

Iako ih ljekari naširoko propisuje kao rješenje za začepljene arterije, statini, lijekovi protiv visokog holesterola, zapravo ubrzavaju kalcifikaciju koronarnih arterija, navodi se u novoj recenziranoj naučnoj studiji pod nazivom Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms. Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical Pharmacology otkriva da bi statini bili prikladnije opisani kao "mitohondrijski toksini".

Statini, naime, prema pomenutoj naučnoj studiji oštećuju normalnu funkciju mišića u srcu i krvnim žilama iscrpljujući iz tijela koenzim Q10, također poznatog i kao CoQ10. Antioksidans koji stanice koriste za rast i održavanje, CoQ10 se ne sintetizira ispravno kada osoba uzima statine kako su liječnici propisali za sprječavanje bolesti srca, za koje se inače kaže da su vodeći uzrok smrti u Sjedinjenim Državama i širom svijeta.

Također, vitalan za proizvodnju ATP-a, baznog prenosnika energije u stanicama, CoQ10 je apsolutno vitalna komponenta zdravlja srca. Bez njega, proizvodnja ATP-a je inhibirana i tijelo ostaje sa energetskim deficitom za koji autori nove studije kažu da bi "mogao biti glavni uzrok oštećenja srčanog mišića i koronarne arterije".

"Vjerujemo da dugogodišnja terapija statinima rezultira postupnim nakupljanjem oštećenja mitohondrijske DNA", navodi se u recenziranoj naučnoj studiji Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms Naučna studija iz 2008 godine, pod nazivom Treatment of statin adverse effects with supplemental Coenzyme Q10 and statin drug discontinuation, promatrala je 50 pacijenata koji su primali statine.

U toj su se naučnoj studiji pokušali identifikovati nuspojave, poput umora i bolova u mišićima, koje su uobičajene kod ljudi sa problemima sa ATP-om i nedostatkom CoQ10. Kad je pomenutim ljudima rečeno da prestanu uzimati statine i da uzimaju suplemente sa CoQ10 tokom 22 mjeseca, svi su primijetili značajno poboljšanje u smislu dotadašnjih simptoma.

Umor, bolovi u mišićima, nedostatak zraka, gubitak pamćenja i bolovi u živcima smanjili su se kada su pacijenti prestali uzimati statine i počeli uzimati CoQ10. Prema istraživačima uključenim u tu studiju, nuspojave statina "daleko su češće nego što je prethodno objavljeno i reverzibilne su kombinacijom prekida statina i suplementacije CoQ10".

Jedan od ključnih nutrijenata koji su potrebni tijelu da spriječi kalcifikaciju arterija je vitamin K. Statini, međutim, smanjuju proizvodnju vitamina K, što djelomično objašnjava zašto statini dugoročno doprinose kalcifikaciji arterija. Optimizacija nivoa vitamina K2 u tijelu pomaže u sprječavanju nakupljanja plaka i ateroskleroze, stanja obilježenog zadebljanjem ili otvrdnjavanjem arterija.

Naučna studija Statins, vascular calcification, and vitamin K-dependent proteins: Is there a relation iz 2021. godine također je potvrdila "povezanost između statina i vaskularne kalcifikacije".