Menu
RSS

Dr. Lundell: Sve što znate o bolesti srca je laž

Dr. Dwight Lundell, iskusni američki kardiohirurg i autor knjige The Cure for Heart Disease: Truth Will Save a Nation, uzbudio je prije par godina stručnu javnost kada je izjavio da sve što znamo o bolestima srca je najblaže rečeno laž, a da bolesti srca ne treba liječiti statinima, lijekovima za snižavanje holesterola.

"Mi, doktori, sa svim našim obrazovanjem i autoritetom, često razvijamo jak ego, koji nam otežava da priznamo da nismo u pravu. Međutim, ja priznajem da nisam bio u pravu. Kao kardiohirurg sa dvadesetpetogodišnjim iskustvom i sa preko 5.000 operacija na otvorenom srcu, osjećam da moram da ispravim stvar i jednu naučnu činjenicu", kaže on.

"Dugo godina sam radio sa istaknutim doktorima, pri čemu smo često razmjenjivali mišljenja. Stalno smo čitali novu naučnu literaturu, išli na obrazovne seminare i došli do zaključka da srčane bolesti nastaju uslijed povišenog nivoa holesterola u krvi. Jedina terapija za ovakve bolesti bila je ona koja snižava holesterol uz ishranu koja ograničava unos masti. Međutim, ja sada moram da kažem da takva terapija nema ni naučnu ni moralnu osnovu", istakao je on.

Naravno, Lundellova izjava izazvala je haos u zdravstvu. Njegovom izjavom je poljuljana opravdanost uzimanja statina, lijekova za snižavanje nivoa holesterola. Razlog zbog kojeg je njegova izjava izazvala toliku pometnju jeste taj što statini donose priličan profit. Samo u SAD oko 25 posto stanovništva uzima statine, a oni koštaju negdje između 53 i 600 dolara mjesečno. Uprkos rasprostranjenosti ovih lijekova, širom svijeta svake godine i dalje veliki broj ljudi strada od srčanih bolesti.

"Otkriće od prije par godina kaže da je upala zida arterija pravi uzrok bolesti koja postepeno dovodi do promjene paradigme u terapiji srčanih bolesti i drugih hroničnih oboljenja. Imao sam prilike da zavirim u hiljade i hiljade arterija. Bolesna arterija izgleda kao da je neko uzeo četku i trljao njome duž zida arterija. Hrana koju unosimo svakog dana stvara male povrede koje stvaraju nove povrede, utičući na organizam da odgovori upalom.

Dok mi uživamo u poslasticama, naš organizam se bori protiv uljeza. Hrana puna šećera i prostih ugljikohidrata ili hrana obrađena (rafinisanim) omega-6 uljima je preporučivana kao zdrava ishrana. Međutim, upravo ova hrana postepeno truje sve ljude", tvrdi Lundell. Međutim, ono što je najkontroverznije u njegovim izjavama jeste tvrdnja da holesterol ne uzrokuje bolest srca, zbog čega su statini potpuno suvišni.

"Prosto rečeno, bez upala u organizmu ne postoji način da se holesterol nakupi na zidovima krvnih sudova i uzrokuje srčanu bolest i infarkt. Bez upala, holesterol bi se nesmetano kretao kroz organizam, što je sasvim prirodno. A upravo ga upale zarobljavaju", kaže on. "Ono što možete da učinite jeste da birate prirodnu hranu i hranu sa pijace kako biste izbjegli obrađenu hranu koja izaziva upale", ističe doktor.