Menu
RSS

Keto i veganska dijeta mijenjaju imunološki sistem

Nova naučna studija pod nazivom Differential peripheral immune signatures elicited by vegan versus ketogenic diets in humans, koja je objavljena krajem januara 2024. godine u časopisu Nature Medicine, pokazuje da takozvana keto, kao i veganska dijeta, mogu brzo promijeniti imunološki sistem, pokazujući tako koliko je prehrana efikasna u prevenciji bolesti.

Istraživači sa National Institutes of Health (NIH) otkrili su da keto ili veganska dijeta mijenja imunološki sistem ljudskog tijela na različite načine. Kada su sudionici studije jeli vegansku hranu, tijelo se promijenilo na način sličan onome kako se to događa u inače urođenom imunitetu, koji služi kao prva linija obrane tijela protiv patogena. Kod sudionika na keto dijeti, tijelo je odgovorilo uspostavljanjem prilagodljivijeg imunološkog sistema, pružajući bolju obranu od specifičnih antigena.

Veganska prehrana ograničava hranu životinjskog porijekla, uključujući mliječne proizvode i jaja. Keto ili ketogena dijeta ima malo ugljikohidrata. Ideja keto dijete je dobiti većinu kalorija iz bjelančevina i masti, dok konzumirate manje od 50 grama ugljikohidrata dnevno, što na kraju dovodi tijelo u takozvanu ketozu. Ketoza je stanje u kojem ljudsko tijelo počne sagorijevati primarno mast za energiju.

Kako bi utvrdili učinak takvih dijeta, istraživači su dvije sedmice promatrali ljude koji su se pridržavali isključivo tih dijete. Dvadeset sudionika istraživanja smjelo je dvije sedmice konzumirati onoliko hrane koliko su željeli iz jedne dijete, nakon čega su slijedile dvije sedmice konzumiranja onoliko hrane koliko su željeli iz druge dijete.

Obje su dijete uključivale povrće bez škroba. Keto dijeta uključivala je proizvode životinjskog porijekla, uključujući meso, perad, ribu, jaja, mliječne proizvode i orašaste plodove. Veganska prehrana uključivala je mahunarke, rižu, korjenasto povrće, proizvode od soje, kukuruz, leću, grašak, integralne žitarice, kruh i voće. Prema studiji, veganska prehrana bila je bogata dijetalnim vlaknima i niskom dijetalnim šećerima u poređenju sa ketogenom dijetom. S druge strane, keto dijeta je bila bogatija mastima i aminokiselinama.

Veganska prehrana pomogla je u aktivaciji urođenog imunološkog sistema tijela i "uspostavila više puteva povezanih sa crvenim krvnim zrncima". Keto dijeta pomogla je adaptivnom imunološkom sistemu, koji sadrži memorijsku banku za antigene. Obje su dijete također izazvale promjene u mikrobiomima sudionika studije, što ukazuje na to da prehrana igra vitalnu ulogu u funkcionisanju tijela.

"Naša studija je otkrila da dvosedmična dijetalna intervencija može nametnuti upečatljivu promjenu u imunitetu domaćina, nadomještajući genetiku, dob, spol, etničku pripadnost, rasu pa čak i indeks tjelesne mase", navodi se u studiji. "Autori sugerišu da bi moglo biti moguće prilagoditi prehranu kako bi se spriječila bolest ili nadopunilo liječenje bolesti, kao što je usporavanje procesa povezanih sa rakom ili neurodegenerativnim poremećajima", objavio je NIH.