Menu
RSS

Studija otkriva da gladovanje štiti tijelo od upala

Naučnici sa Univerziteta Cambridge istražili su vezu između gladovanja i upala, nastojeći otkriti temeljne mehanizme koji ih povezuju. U studiji koja je uključivala 21 dobrovoljca, a koji su zamoljeni da pojedu obrok od 500 kalorija, suzdrže se od jela 24 sata te nakon toga pojedu još jedan obrok od 500 kalorija, uzorci krvi otkrili su povećanje arahidonske kiseline, masnoće koja se prethodno povezivala sa upalom, s tim da se smatralo da ona povećava a ne smanjuje rizik od upale.

Naučnici su zatim zaključili da se čini da post zapravo smanjuje nivoe upale, suprotno očekivanjima. To pruža potencijalno objašnjenje kako nas promjena naše prehrane -- posebno postom - štiti od upale, a naročito štetnog oblika koji podupire mnoge bolesti povezane sa zapadnjačkom visokokaloričnom prehranom, pojašnjava Clare Bryant, imunologinja sa Univerziteta u Cambridgeu.

Naknadni eksperimenti sa uzgojenim ćelijama pokazali su da arahidonska kiselina smanjuje aktivnost inflamasoma NLRP3, proteinskog kompleksa koji izaziva upalu. NLRP3 upale služe kao zvona za uzbunu koja potiču imunološki odgovor u tijelu, potencijalno postajući pretjerano agresivnim i dugotrajnim u slučajevima poput zapadnjačke prehrane.

Ovo istraživanje objavljeno je u časopisu Cell Reports u recenziranoj naučnoj studiji pod imenom Arachidonic acid inhibition of the NLRP3 inflammasome is a mechanism to explain the anti-inflammatory effects of fasting.

Novo otkriće britanskih naučnika povlači intrigantne paralele sa aspirinom, za koji se zna da stupa u interakciju s NLRP3 i naglašava ulogu inflamasoma u bolestima kao što je Alzheimerova bolest. Ono što je posljednjih godina postalo očito, jest da je jedan inflamasom posebno - NLRP3 - vrlo važan u nizu velikih bolesti, ističe Bryant.

Dok nova otkrića upućuju na moguću vezu između posta i zaštite od degeneracije mozga, naglašava se da su za potvrdu potrebna dodatna istraživanja. Još je prerano reći štiti li post od bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti, jer su učinci arahidonske kiseline samo kratkog vijeka, ali naš rad pridodaje rastućoj količini znanstvene literature koja ukazuje na velike zdravstvene dobrobiti ograničenog unosa kalorija, poručuje na kraju Bryant.

Inflamasomni, kao što ime sugeriše, su mehanizmi koji pokreću upalu. Oni poput NLRP3 svojevrsna su zvona za uzbunu koja govore imunološkom sistemu da požuri u akciju - preagresivno i predugo u nekim slučajevima - te se čini da je upravo to put kojim gladovanje smanjuje upalu.

Naš imunološki sistem nudi bitnu zaštitu našem tijelu, prizivajući hemijske agense i ćelije ubice na mjesta oštećenja u okršajima koje doživljavamo kao upalu. Nažalost, niz faktora može potaknuti upalu, ostavljajući tako trag kolatorne štete.