Menu
RSS

Snažni polifenol koji usporava starenje ćelija

Resveratrol je jedan od najviše proučavanih prirodnih polifenolnih spojeva, a nalazi se u ljusci i sjemenkama crvenog i ljubičastog grožđa, bobičastog voća, kikirikija i pistacija. Kada su biljke suočene sa stalnim stresom iz okoliša - kao što su gljivice, suša, ultraljubičasto zračenje i insekati - njihov unutarašnji obrambeni mehanizam je proizvodnja polifenola.

Resveratrol je izolirao japanski naučnik 1939. godine iz korijena biljke bijelog kukurijeka. Privukao je pažnju 1992. godine kada su istraživači sugerisali da ova komponenta, koja se nalazi u crnom grožđu (vinu), ima kardioprotektivna svojstva koja bi mogla objasniti "francuski paradoks", opažanje da Francuzi piju puno crnog vina i imaju nisku stopu srčanih bolesti uprkos visokom udjelu masti u ishrani.

Od tada se resveratrol opširnije proučava i pokazao je golem zaštitni potencijal na ćelijskom nivou. "Studije in vitro i in vivo ukazuju na tačne mehanizme kako djeluje u smislu kardioprotektivnog, preventivnog, terapijskog, neuroprotektivnog i korisnog kod pretilih ljudi, korisnog za metabolizam glukoze i protivupalnog efekta", kaže dr. Nathan Goodyear, ljekar i integrativni stručnjak za rak.

Istraživanja su pokazala da restrikcija kalorija može odgoditi ili spriječiti mnoge bolesti povezane sa starenjem i produžiti životni vijek, a resveratrol može oponašati djelovanje restrikcije kalorija. Iako restrikcija kalorija ima mnoge prednosti, uključujući povećanu osjetljivost na insulin i poboljšano cjelokupno zdravlje metabolizma, većina ljudi ne želi provesti dan brojeći kalorije ili gladujući.

Resveratrol oponaša restrikciju kalorija aktiviranjem signalnih proteina zvanih sirtuini, koji mogu regulisati upalu, popraviti DNK, potaknuti osjetljivost na insulin i pomoći u stvaranju neurona u mozgu. Ti su proteini također povezani sa zdravim starenjem i dugovječnošću. "Sistem sirtuina složen je regulacijski proces koji uključuje sedam gena sirtuina izraženih u više tkiva", pojasnila je nutricionistica Kelsey Costa.

Kardiovaskularna bolest prvenstveno je rezultat hroničnog upalnog stanja niskog stepena koje može uzrokovati aterosklerozu, visoki krvni pritisak, srčani udar i zatajenje srca. Sistemski pregled i meta-analiza šest randomiziranih naučnih studija iz 2022. zaključuje da se resveratrol može koristiti kao potencijalni tretman kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima smanjenjem upalnih stanja. Također je snažan vazodilatator koji oslobađa dušikov oksid i snižava krvni pritisak.

Resveratrol je moćan antioksidans i protivupalni lijek koji je pokazao velike pomake u opsežnim kliničkim studijama na laboratorijskim životinjama i ljudima, iako ima još mnogo toga za naučiti o njegovom potencijalu u prevenciji i liječenju budućih hroničnih zdravstvenih stanja. Naprimjer, ne postoji utvrđena terapijska doza resveratrola.