Nauka potvrđuje dobre strane povremenog posta
Povremeni ili isprekidani post (Intermittent fasting) posljednjih je godina privukao veliku pažnju zbog svojih zdravstvenih dobrobiti, uključujući gubitak težine, poboljšano metaboličko zdravlje pa čak i dugovječnost. Međutim, sam pojam povremeni posto stvara kod većine ljudi nerazumijevanje. Povremeni post i tradicionalni post su dvije potpuno različite stvari, odnosno dva različita pristupa rasporedu obroka i unosu kalorija.
Tradicionalni post je suzdržavanje od konzumiranja kalorija - bilo iz hrane ili pića - tokom dužeg perioda. Trajanje posta može također da varira, od par dana do 28 pa i više dana. Povremeni post je obrazac prehrane koji uključuje izmjenu između perioda jela i posta. To je najprostije rečeno dodavanje blokova vremenski ograničene prehrane u vaš dnevni raspored. Iako ne postoji standardno razgraničenje, najduže trajanje povremenog posta prije nego što počne da se smatra tradicionalnim postom je 48 sati.
Postoji nekoliko vrsta povremenog posta. Prva je metoda 16:8. U principu je veoma jednostavna. U toku dana jedete 8 sati, a onda 16 sati ne jedete, odnosno postite. Zatim, tu je metoda 5:2. Ova metoda podrazumijeva da jedete 5 dana sedmično, a 2 dana postite. Postoji i metoda jedan obrok dnevno (OMAD - One Meal a Day), koju ne treba pretjerano opisivati.
Koje su efekti povremenog posta? Prvi je definitivno gubitak težine. Naučna studija Reduced caloric intake and periodic fasting independently contribute to metabolic effects of caloric restriction potvrđuje da povremeni post može dovesti do povećanja brzine metabolizma. Druga studija Differential effects of alternate-day fasting versus daily calorie restriction zaključuje da smanjuje nivo inzulina. Treća naučna studija Intermittent fasting: eating by the clock for health and exercise performance kaže da da povremeni post može biti odgovoran za gubitak težine i smanjenje opsega struka nezavisno o ograničenju unosa kalorija.
Povremeni post pridonosi metaboličkom zdravlju. Odnosi se na markere uključujući optimalni indeks tjelesne mase, holesterol, krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Povremeni post potiče i autofagiju. Autofagija je proces u tijelu koji uključuje uništavanje oštećenih ćelija. Omogućuje tijelu da se riješi oštećenih ćelija i da regeneriše nove. Autofagija je povezana sa raznim zdravstvenim prednostima, uključujući potencijal zaštite od određenih bolesti i podsticanje dugovječnosti. Naučna studija Short-term fasting induces profound neuronal autophagy kaže da se autofagija može pozitivno odraziti na neurodegenerativne bolesti, rak i metaboličke poremećaje.
Pomenuta studija također sugeriše da povremeni post aktivira i pojačava autofagiju u mnogim tjelesnim organima. U studiji se navodi da "razdoblja posta od najmanje 16 do18 sati dnevno mogu pokrenuti autofagiju, pri čemu proces postaje sve izraženiji kako se razdoblje posta produžuje". Povremeni post smanjuje i oksidativni stres, koji je pokretač mnogih hroničnih bolesti, te pridonosi boljim kognitivnim funkcijama, kardiometaboličkom i zdravlju crijeva.