Orasima protiv upala, bolesti srca, raka i starenja
Kada je riječ o super hrani, orasi su odavno pali u zaborav i sjenu trendovskih opcija poput chia sjemenki, kelja i acai bobica. Međutim, najnovija naučna studija pod nazivom Walnuts and Healthy Aging, a koja je objavljena u Journal of the American College of Cardiology, navodi da orasi imaju ogroman potencijal u borbi protiv raznih upala, osnovnog uzroka mnogih hroničnih bolesti.
Upala je dvosjekli mač. Dok je akutna upala prirodni odgovor na ozljedu ili infekciju, hronična upala povezana je sa nizom zdravstvenih problema, uključujući bolesti srca, dijabetes pa čak i rak. Pomenuta naučna studija, koja je revidirala podatke iz ispitivanja Walnuts and Healthy Aging (WAHA), otkrila je da je uključivanje oraha u dnevne obroke značajno smanjilo upalne biomarkere kod starijih osoba.
Istraživanje WAHA, prvobitno provedeno prije osam godina, pratilo je 700 sudionika u dobi od 63 do 79 godina tokom dvogodišnjeg razdoblja. Istraživači su analizirali deset različitih biomarkera upale i otkrili da su oni koji su svakodnevno konzumirali orahe doživjeli značajan pad u šest od deset markera u poređenju sa kontrolnom grupom. Ovo je otkriće posebno značajno jer je hronična upala ključni pokretač bolesti povezanih sa starenjem.
Dok neki skeptici ukazuju na kontroverze ove studije, istraživači koji stoje iza ove analize tvrde da su ranije meta-analize sa manjim veličinama uzorka i kraćim trajanjem možda promašile cilj. "Ova studija pruža čvrste dokaze da orasi mogu igrati veliku ulogu u smanjenju upale, posebno ako se konzumiraju redovno tokom vremena", rekla je dr. Montserrat Cofan, jedna od vodećih autora studije.
Orasi se uzgajaju stoljećima, ne samo zbog okusa, već i zbog svojih ljekovitih svojstava. Stari Grci i Rimljani poštovali su orahe zbog njihovog oblika nalik mozgu, vjerujući da mogu poboljšati kognitivnu funkciju - što moderna nauka danas stvarno i potvrđuje. U tradicionalnoj kineskoj medicini orasi su korišteni za podršku zdravlja bubrega i poboljšanju cirkulacije.
Danas su orasi slavljeni zbog svog gustog profila hranjivih tvari. One su jedan od rijetkih biljnih izvora alfa-linolenske kiseline (ALA), esencijalne omega-3 masne kiseline koja podržava zdravlje mozga, smanjuje upale i štiti od bolesti srca. Dobrobiti oraha daleko nadilaze njihova protivupalna svojstva. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija oraha može poboljšati zdravlje srca snižavanjem "lošeg" LDL holesterola i smanjenjem rizika od ateroskleroze.
Orasi također podržavaju zdravlje crijeva pospješujući rast korisnih bakterija. Nova istraživanja čak sugerišu da bi orasi mogli igrati ulogu u prevenciji raka. Naučna studija iz Španije Walnuts inhibit cancer development, slow its growth, and kill cancer cells pokazala je da konzumiranje oraha tri puta sedmično može smanjiti rizik od raka za 40 posto te rizik od kardiovaskularnih bolesti za 55 posto. Neke studije pokazuju da orasi mogu pomoći i u zaštiti od neurodegenerativnih stanja poput Alzheimerove bolesti.