Šest mediteranskih biljki za zdravo i jako srce
Ono što jedete svaki dan može ili pomoći ili naštetiti zdravlju vašeg srca. Nova naučna studija otkriva da šest skromnih biljaka iz mediteranskih kuhinja sadrži moćne spojeve koji se bore protiv kardiovaskularnih bolesti. Naučnici su sada precizno mapirali kako se bijeli luk, glog, šafran, maslina, ružmarin i grožđe bore protiv najvećeg uzročnika smrti danas na svijetu pomoću mehanizama koje farmaceutske kompanije često pokušavaju replicirati u laboratorijima.
Tim naučnika iz Španije, Čilea i sa Kube, koji je radio na studiji Exploring the therapeutic potential of bioactive compounds from selected plant extracts of Mediterranean diet constituents for cardiovascular diseases, mapirali su kako razni spojevi u tim biljkama djeluju na zaštitu kardiovaskularnog zdravlja. Bolesti srca su, inače, uzrok jedne trećine smrtnih slučajeva danas u svijetu.
Bijeli luk, naime, sadrži spojeve poput dialil trisulfida, alicina i S-alil-cisteina koji ne samo daju okus vašoj hrani. Kada se alicin u tijelu pretvori u hidrogen sulfid, on opušta krvne žile, pomažući u snižavanju krvnog pritiska. Drugi spojevi bore se protiv upale i aktiviraju antioksidativne puteve koji mogu usporiti aterosklerozu (otvrdnjavanje arterija). Glog sadrži spojeve kvercetin, apigenin i klorogenska kiselina koji se bore protiv upala i oksidativnog stresa). Kvercetin djeluje slično određenim lijekovima za krvni pritisak tako što inhibira enzim koji je uključen u sužavanje krvnih žila. Klorogenska kiselina pomaže u uklanjanju slobodnih radikala iz tijela i može smanjiti nivo holesterola i triglicerida utječući na ključne enzime.
Šafran sadrži krocin i safranal koji su pokazali izvanredna antioksidativna svojstva. Safranal pomaže opuštanju krvnih žila utječući na kalcijeve kanale u mišićnim ćelijama. Maslina, koja je temelj mediteranske kuhinje, ima spojeve koji sprječavaju oksidaciju LDL holesterola (ključni korak u stvaranju arterijskog plaka), smanjuju upalu i pomažu u snižavanju krvnog pritiska. Brojna klinička ispitivanja potvrđuju da ekstrakt maslinovog lista i maslinovo ulje poboljšavaju krvni pritisak i profil lipida.
Ružmarin sadrži ružmarinsku i karnoznu kiselinu, koje se bore protiv oksidativnog oštećenja i upale. Ružmarinska kiselina može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i opuštanju krvnih žila, sudeći prema studijama provedenim na životinjama. Kožica grožđa pak sadrži resveratrol koji smanjuje oksidativni stres, povećava dušikov oksid (koji pomaže opuštanju krvnih žila) i utiče na metabolizam lipida. Brojne naučne studije pokazuju da ekstrakt sjemenki grožđa može značajno smanjiti krvni pritisak i otkucaje srca.
Ako ove sastojke želite uvesti redovno u svoj jelovnik, istraživači predlažu ciljanje na 25 do 40 mililitara (oko 2 do 3 male kašike) ekstra djevičanskog maslinovog ulja, uključivanje 300 do 2.600 miligrama bijelog luka (otprilike 1 do 8 češnjeva), redovno korištenje ružmarina kao kulinarskog začina (2 do 6 grama dnevno) te uživanje u svježem grožđu (330 do 500 grama). Šafran se može uključiti u dozi od 100 do 400 miligrama dnevno, navodi se u pomenutoj naučnoj studiji.