Menu
RSS

Tajne zdravih očiju: Hranjive tvari koje trebate

Hrana koju unosite u vaš organizam mogla bi biti ključna razlika između kristalno jasnog vida i degenerativne bolesti oka, potvrdile su broje naučne studije. Prave hranjive tvari ne samo da hrane vaše tijelo, one zapravo štite vaše oči od starenja, naprezanja, oksidativnih oštećenja i toksina iz okoline. Studija oka Blue Mountain otkrila je ključnu vezu između nedostatka vitamina B grupe (niacin, tiamin, riboflavin) i katarakte, koja zamagljuje središnju leću.

Bez hranjivih tvari, oči naprosto gube svoju otpornost. Vitamin C je još jedan veliki šampion zdravlja očiju. Kao najsnažniji antioksidans za oči, neutrališe slobodne radikale koji ubrzavaju kataraktu i makularnu degeneraciju. Zeaksantin je snažan karotenoidni antioksidans koji se nalazi u mrežnici, posebno u makuli, gdje pomaže u zaštiti od štetnog plavog svjetla i oksidativnog stresa.

Uz lutein, igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja očiju, smanjujući rizik od degeneracije makule povezane sa starenjem i katarakte. Zeaksantin podržava oštrinu vida i može ponuditi i protiv upalna svojstva. Budući da ga tijelo ne može prirodno proizvesti, unos prehranom ili dodaci prehrani su neophodni. Istraživanja sugerišu da zeaksantin može poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kože, što ga čini vitalnim nutrijentom za dobrostanje.

Mnogo prije sintetičkih kapi za oči, travari su se oslanjali na borovnice (Vaccinium myrtillus) za noćni vid i cirkulaciju. Tokom Drugog svjetskog rata britanski su piloti jeli pekmez od borovnica kako bi izoštrili noćni vid - praksa koja se temelji na antocijanima bobice, koji podstiču protok krvi u mrežnici. Borovnice sadrže snažne antioksidanse koji štite stanice mrežnice od oksidativnog oštećenja. Najnovija naučna istraživanja pokazuju da ekstrakti borovnica mogu poboljšati noćni vid, smanjiti umor očiju i podržati cirkulaciju krvi u očima jačanjem kapilara.

Nauka stoga sa razlogom preporučuje određene namirnice da bi se oči održale zdravim. Naprimjer, crvena sirova paprika ima najveću koncentraciju vitamina C po kaloriji među povrćem. Toplina razgrađuje vitamin C pa je sirova najbolja. Vitamin C je dobar za krvne žile u vašim očima, a istraživanja pokazuju da bi mogao smanjiti rizik od katarakte. Visoke koncentracije vitamina C naći ćete i u karfiolu, papaji i jagodama.

Tamno, lisnato zeleno povrće bogato je vitaminima C i E. Također sadrži karotenoide lutein i zeaksantin, oblike vitamina A koji smanjuju rizik od hroničnih očnih bolesti, uključujući kataraktu i senilnu degeneraciju makule. Špinat, kelj i raštika su također bogati tim nutrijentima. Losos je bogat dvjema vrstama omega-3 masnih kiselina esencijalnim za funkciju mrežnice - DHA (Docosahexaenoic Acid) i EPA (Eicosapentaenoic Acid). Naći ćete ih i u tuni i paastrmci.

Narandžasto voće i povrće bogato je beta-karotenom, oblikom vitamina A koji podržava sposobnost očiju da se prilagode tami. Slatki krumpir posebno je bogat beta-karotenom.