Banane pomažu pri probavi i snižavaju pritisak
Banane, jedno od najčešće konzumiranog voća u svijetu, odavno slave zbog svojih probavnih blagodati. U konvencionalnoj medicini, banane se preporučuju kao prirodna pomoć pri probavi, iako je također poznato da banane pomažu u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju raspoloženja. Naime, banane imaju visok udio kalija i magnezija, koji veoma povoljno djeluju na visok pritisak.
Jedna srednja banana podmiruje oko 11 posto dnevnih potreba za kalijem za muškarce i 14,4 posto za žene, oko 15 posto potrebne doze za vitamin B6 te sadrži i oko 32 miligrama magnezija. "Banana je najpristupačnije voće za ljudsku konzumaciju, koje doprinosi dobrom zdravlju zbog svoje ogromne nutritivne i ljekovite vrijednosti", navela je grupa naučnika u studiji Bioactive Compounds in Banana and Their Associated Health Benefits objavljenoj u Food Chemistry.
Banane sadrže dvije važne vrste vlakana - pektin i rezistentni škrob - koji pomažu probavi. Pektin usporava probavu kako bi podržao apsorpciju hranjivih tvari i regulisao pražnjenje crijeva. S druge strane, rezistentni škrob, posebno onaj koji se nalazi u zelenim bananama, zaobilazi probavu u tankom crijevu i fermentira u debelom crijevu, hraneći korisne crijevne bakterije, poboljšavajući konzistenciju stolice i smanjujući nadutost.
Međutim, moćna kombinacija kalija i magnezija u bananama pomaže optimalnom funkcioniranju srca i kardiovaskularnog sistema, uglavnom utičući na srčani ritam i krvni pritisak. Kalij naime pomaže opuštanju krvnih žila i neutrališe učinke natrija, koji doprinosi povišenom krvnom pritisku. Naučna studija The Effect of Therapy of Banana Types of Musa Paradisiaca Var Sapientum Linn on Decreasing Systole and Diastol Blood Pressure iz 2023. godine istraživala je može li konzumranje banana sniziti sistolički i dijastolički krvni pritisak.
Šesnaest pacijenata sa visokim krvnim pritiskom dobivalo je tri banane (sorte Ambon) dnevno tokom 14 dana. Naučnici su otkrili značajan pad sistoličkog i dijastoličkog krvnog pritiska kod svih sudionika ispitivanja. Pri tome magnezij, koji je ključan za održavanje stabilnog srčanog ritma, pomaže i pri uravnoteženju elektrolita u tijelu. U naučnoj studiji Antioxidant and Anti-atherosclerotic Potential of Banana je objavljeno kako su naučnici ustanovili 13 načina na koje banane pomažu u zaštiti kardiovaskularnog sistema.
Istraživači su zapravo otkrili da se neki od spojeva u bananama ponašaju poput antioksidansa, štiteći stanice od oštećenja, održavajući zdravlje srca i krvnih žila te održavajući krvne žile bez plaka. Banane sadrže i druge razne hranjive tvari koje mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja, poput triptofana i vitamina B6. Triptofan je aminokiselina potrebna za stvaranje serotonina, a vitamin B6 u bananama pretvara triptofan u serotonin i doprinosi proizvodnji dopamina i norepinefrina, neurotransmitera koji poboljšavaju emocionalnu regulaciju.
Sadržaj vitamina B6 u bananama osigurava zdrav metabolizam i razvoj mozga, a udio vitamina C potiče proizvodnju kolagena i imunološku funkciju.