Menu
RSS
Banner 01

Buteyko metoda disanja kao efikasna terapija

Jedna od najneobičnijih ali veoma efikasnih metoda liječenja za brojne bolesti dolazi od ruskog ljekara i akademika dr. Konstantina Pavlovich Buteyka. Buteyko je tvrdio da većina bolesti kod ljudi dolazi zbog ispiranja ugljen-dioksida iz organizma, koje nastaje zbog ubrzanog disanja, hiperventilacije.

Konstantin Pavlovich Buteyko rođen je u Ukrajini 1923. godine. Iako je Buteyko akademik, doktor nauka i konvencionalni ljekar, on je zapravo otjelovljenje zavjeta drevnih mudraca. “Prije nego što počneš da liječiš druge, izlječi sam sebe. Prije nego što predložiš nešto drugom, isprobaj to na sebi”, bio je moto na osnovu kojeg je funkcionisao dr. Buteyko.

Za vrijeme školovanja na Višoj medicinskoj školi u Moskvi kod Buteyka se pojavila zloćudna (maligna) hipertenzija. Imao je krvni pritisak 220 / 120, sa nesnosnim glavoboljama, nesanicom, bolovima u srcu i plućima. Kao student medicine, dobro je znao da je liječenje medikamentima i lijekovima zapravo beskorisno te da se na taj način samo suzbijaju simptomi. Izračunao je da bi sa svojim simptomima mogao da živi još približno godinu i pol te je stoga počeo panično da traži nešto što bi mu spasilo život.

Tragajući za rješenjem svoje hipertenzije došao do je indijske pranayame i kineskog chi-kunga, odnosno do drevnih indsijskih i kineskih metoda disanja. Počeo je da eksperimentiše sa njima i ubrzo je otkrio sljedeće. Duboko, snažno disanje punim plućima vodilo ga je do vrtoglavice, stezanja sljepoočnica, pogoršanja rada srca i opšte slabosti. Sa druge strane, obratno, nakon voljnog usporavanja disanja i zadržavanja daha oživljavao je poslije samo nekoliko minuta. U noći između 9. i 10. septembra 1952. nastala je njegova teorija o disanju, koju je kasnije naučno potvrdio. U osnovi svodila se na sljedeće - zbog ispiranja ugljen-dioksida iz ljudskog organizma, koji se ubrzano ispire zbog dubokog disanja, dolazi do niza bolesti.

Dok je proučavao kliničku terapiju, počeo se pitati da li je uzrok njegovog zdravstvenog stanja, koje je išlo od lošeg ka gorem, moglo biti duboko disanje. Provjerio je to tako što je usporio disanje. Za nekoliko minuta prestala mu je glavobolja, kao i bol u desnom bubregu i bol u srcu. Kako bi potvrdio svoje otkriće, potom je opet počeo duboko disati - pet dubokih udaha i bol se vratila. Ponovno je usporio disanje i bol je nestala. Dr. Buteyko je tako utvrdio da disanje, toliko vitalno u održavanju života, ne može biti samo lijek, već i, nevjerojatno, uzrok mnogih bolesti moderne civilizacije.

Buteyko je potom u okviru Laboratorije klimatske biologije, koja je u sastavu Sibirskog odjela Akademije nauka u Rusiji, proučavao uticaj disanja na ljudski organizam i to na najsavremenijih uređajima tog vremena koji su mjerili 24 parametra stanja ljudskog organizma, a u okviru programa sovjetskih svemirskih letova i istraživanja.