Menu
RSS

Budwig protokol kao efikasna terapija za tumore

Kada su čuvenog američkog hemičara i fizičar Linusa Paulinga, dobitnika dvije Nobelove nagrade, pitali ko je za njega najveći naučnik svih vremena on je bez razmišljanja odgovorio - doktorica Johanna Budwig. Nažalost, šira javnost veoma malo zna o ovoj njemačkoj doktorici, iako je prema mnogima njena terapija liječenja tumorskih oboljenja do sada ubjedljivo najefikasnija.

Dr. Johanna Budwig studirala je farmaciju, a stekla je nakon toga dva doktorata - jedan iz hemije a drugi iz fizike. Stručna javnost je poznaje po njenom izumu papirne kromatografije sa korištenjem radioaktivnih izotopa joda, što je i danas osnova za analizu masnoća u ljudskoj krvi. No, ono što javnost nažalost malo zna jeste činjenica da je takozvani Budwig protokol, iako je u suštini veoma jednostavan, izuzetno je uspješan u liječenju tumorskih oboljenja.

Lothar Hirneise, predsjednik njemačkog udruženja Ljudi protiv raka i autor knjige Kemoterapija liječi rak i Zemlja je ravna ploča nakon što je ispitao sve zvanične i nezvanične metode liječenja tumora istakao je u pomenutoj knjizi da je Budwig terapija daleko najefikasnija. Prema dostupnim podacima, Johanna Budwig je imala postotak izliječenja pacijenata sa tumorskim oboljenjima - iako su joj pretežno dolazili takozvani terminalni pacijenti u završnoj fazi bolesti od kojih je zvanična medicina “digla ruke” - bio visokih 90 posto!

Šta je osnova Budwig protokola? Dr. Budwig je u svom naučnom radu shvatila biohemijsku važnost esencijalnih masnih kiselina - linolne i linolenske kiseline - u respiraciji ljudske ćelije. Primijetila je da membrane tumorskih stanica kod oboljelih od raka ne sadrže te kiseline. A kako bi se dopremile masne kiseline do stanica putem krvi, bio joj je potreban spoj imena lipoprotein.

Tada je nastao Budwig protokol, odnosno, kako ga mnogi još zovu, Budwig dijeta. Osnova Budwig prehrane je dobro izmiješano nerafinirano ulje lana (laneno ulje je ulje koje je najbogatije esencijalnim masnim kiselinama koje naš organizam ne može sintetizirati) sa svježim nemasnim kravljim sirom (preporuka je u originalu bila skuta) koji je bogat aminokiselinama sa sumporom, metioninom i cisteinom.

Dr. Budwig je također shvatila da transmasne kiseline, koje se dobijaju hidrogenizacijom ulja, kao uljez ulaze u proces izgradnje ćelije i njene respiracije, i tu respiraciju zagušuju. Njen je zaključak bio da se tako ljudska ćelija počne ponašati anaerobno, te da počne koristiti šećer kao gorivo umjesto kisika, a da je to ustvari nastanak tumora.

Osnovni omjer mješavine lanenog ulja i sira je 1 naspram 2. Dakle, ako u smjesu stavite 2 kašike lanenog ulja morate to umješati sa 4 kašike kravljeg sira. Količinu mješavine oboljena osoba treba postepeno povećavati do iznosa od 6 kašika ulja i 12 kašika sira, što je oko 170 mililitara dnevno.