Budwig protokol kao efikasna terapija za tumore
Mješavinu morate pojesti u roku od 15 minuta, jer nakon toga gubi svojstva. Laneno ulje mora biti svježe, pa ga je zato potrebno držati u frižideru nakon otvaranja i potrošiti u roku od dvije - tri sedmice. Sve svoje preporuke vezane za ovaj protokol dr. Budwig je objavila u dvije knjige - Rak, problem i rješenje te u Uljno - proteinskoj kuharici. Međutim, u knjizi Uljno - proteinska kuharica dr. Budwig navodi da nije dovoljno samo jesti pomenutu mješavinu. Evo glavnih pravila kojih se oboljeli trebali pridržavati. Piti dovoljno vode, odrasla osoba i do 3 litre dnevno. Piti također sokove od svježeg voća i povrća.
Zatim, jesti što više sirovog voća i povrća, po mogućnosti organskog. Izbaciti iz upotrebe mlijeko i mliječne proizvode i proizvode koji sadrže gluten, izuzev nemasnog kravljeg sira. Jesti svakodnevno fermentisano povrće, a posebno kiseli kupus i repu. Izbaciti u potpunosti šećer iz prehrane, jer šećer hrani ćelije raka. Za zaslađivanje koristite isključivo steviju ili med. Ne smiju se koristiti dijetetski proizvodi koji kao zamjenu za šećer sadrže aspartam.
Izbaciti iz prehrane što je moguće više rafinirane i konzervirane hrane. Izbaciti iz prehrane crveno meso i mesne prerađevine, a jesti umjerene količine ribe i bijelog mesa. Od dodataka uzimati beta glukan, magnezij, selen, vitamin E, vitamin D3, probiotike i enzime. Zatim, potrebno je svakog dana izlagati se suncu. U zimsko doba kad nema dovoljno sunca obavezno uzimajte veće količine - i do 10.000 IU - vitamina D3. I na kraju, obavezno svaki dan biti fizički aktivan najmanje sat do dva sata.
Ova terapija dr. Budwig je puno snažnija nego se čini na prvi pogled čini, ali se mora provesti kompletna terapija (kompletan opis možete pronaći u knjigama njemačke doktorice) a ne samo određeni dijelovi, poput, recimo, unošenja mješavine sira i ulja. Dr. Johanna Budwig rodila se u Njemačkoj 30. septembra 1908. godine, a umrla je u Freudenstadtu 19. maja 2003. godine u dobi od 94 godine od posljedica loma kuka.
Ova njemačka hemičarka poznata je kao izumiteljica papirne kromatografije za mjerenje masnoće u krvi. Studirala je farmaceutsku kemiju i fiziku, a doktorirala je dva puta - 1936. i 1938. godine. Zahvaljujući svom znanju kvantne fizike i problematike u vezi ispitivanja krvi, izumila je način detektovanja masnoća u krvi 1951. To je bila primjena papirne kromatografije. Na taj je način počela zapravo istraživati metabolizam masnoća.
Primjenom svojih metoda shvatila je biohemijsku važnost esencijalnih masnih kiselina (linolne i linolenske) u respiraciji ljudske ćelije (metabolizmu stanice). Primijetila je da ih membrane tumorskih čelija ne sadrže. A kako bi se dopremile masne kiseline do stanica putem krvi, potrebno je da se tvori spoj imena lipoprotein i tako je nastao takozvani Budwig protokol.