Menu
RSS

FBiH planira zaduženje na inostranim berzama

Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) namjerava ubrzo da se počne zaduživati na inostranim tržištima kapitala, uprkos upozorenjima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da se budžetski deficit povećava te da postoji opasnost opasnost od nemogućnosti servisiranja duga. Spremnost federalne Vlade za zaduživanje u inostranstvu potvrdio je nedavno u razgovoru za Bloomberg Adria ekonomski savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić, prenose lokalni mediji.

Federalna Vlada naručila izradu prvog kreditnog rejtinga od agencije S&P. "FBiH su neophodna dodatna sredstva za budžet i kapitalne investicije koja ne može da obezbijedi - ili može jako teško da obezbijediti na domaćem tržištu - te mora da izađe na inostrano tržište kapitala", rekao je Miraščić. S&P je dodijelio nedavno FBiH kreditni rejting B+/B sa stabilnim izgledima, a Miraščić kaže da je ocjena upravo i tražena da bi se stvorili uslovi da FBiH potraži dodatna sredstva na jednoj od evropskih berzi.

Vlada federalnog premijera Nermina Nikšića pojačala je zaduživanje na domaćem tržištu emisijama trezorskih zapisa i obveznica u posljednje vrijeme. Zaduženje u 2024. godini dužničkim vrijednosnim papirima bilo je (do sada) u iznosu od oko 197 miliona KM. Zaključno sa 31. 12. 2023. godine dug po dugoročnim obveznicama Federacije BiH bio je 820 miliona KM, a dug po trezorskim zapisima 100 miliona KM. Novijih informacija o stanju duga na stranici Federalnog ministarstva finansija nema.

Izlazak na inostrane berze znači da FBiH ima apetite za zaduživanje u većim iznosima nego na domaćem tržištu. No, iskustvo koje je imala RS na Bečkoj i Londonskoj berzi pokazivalo je da je takvo zaduživanje bilo i skuplje jer investitori uzmaju u ozbir i kreditni rejting koji u BiH nije u rangu investicijskog.

Očigledno da su situacija sa javnim finansijama u Federaciji BiH nije sjajna, na što je upozorio rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andreas Tudyka, upozoravaju lokalni mediji. "Prije otprilike dvije, tri godine, Federacija je bila u boljoj fiskalnoj poziciji, čak su imali suficit. RS je već tada imala deficit. Prošle godine se situacija promijenila i sada oba entiteta imaju rastuće deficite. Fiskalna situacija u cijeloj zemlji se značajno pogoršala", kazao je Tudyka u intervjuu Nezavisnim novinama.

"Budući da je inflacija povećala životne troškove, vlade su željele pomoći svojim građanima pa su počele povećavati socijalna davanja. Neke od tih mjera su bile zakonska obaveza, ali neke druge nisu. Obje te vrste izdataka su sada tu i neće otići. U međuvremenu, inflacija se smanjila i prihodi sporije rastu, ali su izdaci ostali. S obzirom na to da ne vidimo planove da se reže potrošnja, vlasti su prisiljene da sve više pozajmljuju", pojasnio je šef MMF-a za BiH.

Povećani deficiti i velike otplate duga doveli su do velikog povlačenja vladinih depozita, što je rezultiralo umanjenjem rezervi. Ukupni javni dug BiH je u 2023. godini porastao na 32,2 posto, a potrebe za finansiranjem su velike u oba entiteta, upozorio je MMF.