Menu
RSS

Sankcije na vratima Investicione razvojne banke

Uvođenje Inesticione razvojne banke RS (IRB RS) u platni promet kako bi se spasile, prema tvrdnjama stručnjaka, firme bliske porodici Dodik koje su dobile sankcije, dovode u opasnost da na crnoj listi završi i ova finansijska institucija čiji se rad i ranije dovodio pod sumnju. Međutim, završnu riječ u ovom slučaju daje Agencija za bankarstvo Republike Srpske u saradnji sa Centralnom bankom BiH.

Iako još nisu dobili zvaničnu informaciju o izmjeni legislative u vezi transformisanja IRB, Centralne banke BiH su poručili da ne žele komentarisati situaciju i naveli da licenciranje za obavljanje poslova platnog prometa vrše entitetske agencije za bankrastvo i druge zakone ovlaštene institucije na nivou entieta BiH. Ipak, ekonomisti upozoravaju da će puštanje IRB u platni promet  biti stavljanje ove institucije na crnu listu.

"Sve u ekonomiji povezano to je sistem spojenih posuda kada jedna firma ima problema i svi njeni komitetni počinju da imaju probleme, a na IRB su mnoga pravna i fizička lica naslonjena kroz plasmane koje IRB ima u slučaju gašenja računa IRB zaista bi bilo jako teško procijeniti kolika šteta bi bila što znači da vlast RS ne razmišlja o toj šteti dalje koja bi mogla nastupiti već gledaju kao da spase ovo svoje što je njima bitno a dalje štete bi mogli biti veće nego što su sada zbog ovih sankcija", kaže profesorica Jelena Trivić.

Da se pristupilo reorganizaciji IRB-a potvrdila je i ministar finansija Zora Vidović. Ipak, Vidović tvrdi da to nema veze sa sankcionisanim firmama. "Ovo se ne radi zbog firmi niti je ijedna banka na crnoj listi a neće biti ni IRB", kaže Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske. Postavlja s pitanje da li je komercijalizacija IRB početak njenog kraja, ako se uzme u obzir da su prethodna iskustva pokazala da vlast u RS- ne zna upravljati bankama što se može vidjeti na primjeru Banke Srpske, kažu u opoziciji.

Ističu da zbog svega dolazimo u situaciju kada IRB treba da napusti svoj koncept i da postane komercijalna banka i otvori svoje poslovnice na teritorij RS samo da bi pogodovala Prointeru i njegovim bratinskim i sestrinskim firmama. "Ne treba zaboraviti za sve ove godine štetu koju je aktuelna vlast sa svojm rukovođenjem napravila sa svojim rukovođenjem veću od 300 milona KM, uključujući i one kredite koji su išli preko komercijalnih banaka i koji nisu, a kasnije je  IRB prodao svoja potraživanja i uključujući propale banke komercijalne koje su napravile štetu preko 122 miliona KM i sve to kad saberemo to je 300 miliona KM odnosno daleko preko sa kamatama preko 300 miliona KM", kaže Vukota Govedarica, šef kluba poslanika SDS u NS RS.

Poslanik Liste za pravdu i red u NS RS Nebojša Vukanović kaže da  pokušaj da se sačuvaju favorizovane firme preko IRB pokazuje sebičnost vlasti koja ne bira sredstva da dođe do cilja, a šta će biti sa građanima Srpske, to njih ne zanima. "Oni su spremni da žrtvuju, ne samo IRB, nego i cijelu Republiku Srpsku zbog ličnih interesa i privatnih poslova", kaže Vukanović, prenosi BN. A američke sankcije kucaju već na vrata IRB.