Menu
RSS

Zeleni objavili rat periodnom sistemu elemenata

Zapadni političari, mediji i velike korporacije promovišu solarnu energiju i energiju vjetra kao zamjenu za fosilna goriva. I zaista, sunčeva energija i energija vjetra mogu biti korisne. Ali samo za posebne slučajeve ili udaljena mjesta gdje je redovno napajanje električnom energijom neekonomično ili nedostupno. Vjetar i sunce naprosto nemaju potencijal za masovnu proizvodnju energije. Potpuno su neprikladni za složenu industrijsku civilizaciju.

Zeleni pri svemu tome ne pokušavaju riješiti te tehnološke probleme nego šire ideološke narative. To je, inače, sasvim u redu, ali samo kada bi oni to radili o svom trošku a ne o trošku javnosti. Nemam nikakvih problema s tim što neko smatra da mu pokrivanje krova solarnim panelima može smanjiti račun za struju i povratiti troškove ulaganja za 7 do 10 godina. Ali nešto je sasvim drugo ako vlada postojeću električnu mrežu društva pri tome izloži opasnosti.

Nemojte me krivo shvatiti. Ja zaista jesam za alternativne metode generisanja energije. Ali, geotermalna energija može funkcionirati na mjestima kao što je Island, gdje vruće tačke magme blizu površine trenutno proizvode oko 30 posto električne energije. Nažalost, to ne funkcioniše svuda. Energija plime i oseke funkcioniše samo na određenim mjestima. Kao i hidroelektrane - ne možete ih napraviti tamo gdje nema rijeka.

Činjenica je da se solarna tehnologija decenijama poboljšava. Naprimjer,  od 1987. postoji godišnja utrka od 3.000 kilometara širom Australije za solarne automobile. Ali, oni su još uvijek u osnovi eksperimentalne igračke, iako su svake godine sve brži. Suština je da su takve stvari moguće samo na mjestu kao što je pustinja u Australiji gdje se sunce može koristiti 12 sati dnevno, svaki dan. Svako dijete koje se igralo na suncu sa povećalom može vam reći da solarna energija postoji. Ali to naprosto ne znači da je prikladna za osnovno opterećenje u industrijskoj civilizaciji.

Jednog dana možda ćemo upotrijebiti ogromne kolektore u visokoj zemljinoj orbiti kako bismo uhvatili sunčevu snagu i odaslali je na Zemlju pomoću mikrovalova. Ali to je budućnost. Sada to ne možemo. Takozvane zelene tehnologije nastavit će se razvijati i pojeftinjivati. Izvrsno. Ali napredak će biti puno brži ako poduzetnici o tome donose potrebne odluke iz ekonomskih razloga, a ne birokrate iz političkih razloga.

Ugalj i prirodni plin još uvijek imaju potencijal za masovnu proizvodnju električne energije, ali pravi odgovor u današnjem svijetu je nuklearna energija. To je daleko najsigurniji, najjeftiniji i najčišći oblik proizvodnje električne energije. Danas bismo koristili vrlo male, besprijekorne, ultra-jeftine, samostalne nuklearne elektrane da nije bilo opstrukcionizma Zelenih. Nažalost, vlade, vođene neinformisanim i dezinformisanim javnim mnijenjem, pokušavaju solarnu energiju i vjetar učiniti isključivim izvorima energije.