Menu
RSS

Kako je propala američka operacija protiv Huta

Izgleda da je Pentagon daleko uspješniji u trošenju novca nego u provođenju bilo kakve smislene vojne operacije. Propala operacija Prosperity Guardian, kao i katastrofalan plutajući dok u Gazi, dva su primjera enormno skupih projekata koje, iako su bez sumnje obogatili vojne proizvođače, nisu bile u stanju ispuniti svoje zacrtane ciljeve.

Uz veliku pompu, prošlog decembra Pentagon je najavio pokretanje operacije Prosperity Guardian, zajedničke pomorske operacije SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva za zaustavljanje napada jemenskih Huta na komercijalne brodove u Crvenom moru, koji su plovili ka Izraelu. Huti su objavili svoju politiku kao odgovor na civilne smrti u izraelskom ratu protiv Gaze. Ali, kada su se i američka i britanska vojska umiješali, Huti su najavili da će ubuduće ciljati i na američke i britanske brodove.

Operacija je trebala biti brza i laka. Jer, milicija Huta naprosto nije dorasla moćnoj američkoj i britanskoj mornarici. Međutim, ubrzo se ispostavilo da to i nije baš tako. Wall Street Journal objavio je prije par dana poražavajući izvještaj u kojem se otkriva da nakon što je samo na municiju potrošeno više od milijardu dolara, operacija Prosperity Guardian nije uspjela spriječiti Hute da napadaju brodove te nije uspjela ponovno otvoriti komercijalni brodski promet u Crvenom moru.

Wall Street Journal dodaje da je Avril Haines, direktor nacionalne obavještajne službe, rekao Kongresu da "napori pod vodstvom SAD-a nisu bili dovoljni da odvrate militantne grupe od napada na brodove i da će njihova prijetnja ipak ostati aktivna neko vrijeme". Da cijela stvar bude još gora, tekst nas je usput obavijestio i da nastavak američkih nastojanja da se bore protiv Huta u Crvenom moru "nije održiv".

"Njihovo snabdijevanje oružjem iz Irana je jeftina i vrlo održiva opcija, a naša je skupa. Naši lanci snabdijevanja su slomljeni, a naši logistički repovi dugački", kaže vojni ekspert Emily Harding iz CSIS (Center for Strategic and International Studies). Ovo me podsjeća na razgovor pukovnika Summersa koji je rekao vijetnamskom pukovnikom Tuu da nikad nismo poraženi na vojnom polju. Pukovnik Tu je odgovorio: "Možda. Ali to je nebitno".

Slično tome, američka vojska potrošila je četvrt milijarde dolara na izgradnju privremenog plutajućeg doka za dostavu pomoći izgladnjelim Palestincima, iako je kopneni put već postojao i bio bi daleko jeftiniji za korištenje. Projekt je od samog početka bio osuđen na propast, jer je nekoliko dana nakon otvaranja olujno nevrijeme razbilo tek napravljeno pristanište i dijelove izbacilo na obalu.

Dok neokonzervativci (američki Jevreji, op. red.) nastavljaju planirati rat sa Kinom oko Tajvana, mislim da bi neko ipak trebao uočiti probleme koje imamo sa Hutima. Imamo najskuplju vojsku na svijetu, kažu. To je možda tačno. Ali je i nebitno.

Ron Paul