Menu
RSS

Užasavajući savez Izraela sa evropskim fašistima

Brak između izraelske vlade i evropskih stranaka koje demoniziraju Muslimane na isti način na koji su desničarske grupe njegovale mržnju prema Jevrejima pred početak Drugog svjetskog rata nije baš slučajnost. Evropske političke vođe, koje nastavljamo nazivati zapadnom demokratijom, smatraju da je zapadna civilizacija ugrožena Islamom, a domaće stanovništvo migrantima. Tako pristaju na sukob civilizacija i teoriju velike zamjene.

Oni su, naravno, "proizraelski raspoloženi". Koristim navodne znake jer je čak i u novijoj historiji koncept  judeo - kršćanske civilizacije besmislica. Niko od tih evropskih lidera ne želi govoriti danas o  judeo - kršćanskoj civilizaciji u Engleskoj ili Njemačkoj tridesetih godina prošlog stoljeća iz jednostavnog razloga - kršćani su, naime, bili glavni progonitelji Jevreja. Ali, kao što znamo, istina ne zaustavlja propagandu.

Kada je izraelski premijer Benjamin Netanyahu nedavno u razgovoru za francusku televiziju TF1 upitan može li uporediti savezničko iskrcavanje u Normandiji sa izraelskim napadom na Gazu, Netanyahu je odgovorio na francuskom: "Naša pobjeda je i vaša pobjeda! To je pobjeda judeo - kršćanske civilizacije nad barbarstvom. To je pobjeda Francuske. Ako mi pobijedimo i vi ćete pobijediti".

Činjenica je da je velika francuska komercijalna televizija dala veliki dio prostora čovjeku koji čeka nalog za hapšenje zbog ratnih zločina i genocida. To je izazvalo velike demonstracije u Parizu, o čemu zapadni mediji uglavnom šute. Veliki dijelovi francuskog političkog spektra dijele Netanyahuove stavove. Svi - a ne samo predsjednik Emanuel Macron - igraju odavno u tim vodama.

Ali, velika je greška prigrliti Jordana Bardellu, francuskog lidera krajnje desnice, Geerta Wildersa iz holandske Stranke za slobodu, Santiaga Abascala, čelnika španske krajnje desne stranke Vox te krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AFD), kao puki politički oportunizam.

U Izraelu je zbog toga bilo mnogo zadovoljstva zbog uspjeha desnice na nedavnim evropskim parlamentarnim izborima. Oni su to vidjeli kao osvetu Španiji, Irskoj, Norveškoj i Sloveniji zbog njihovog priznanja palestinske države. Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz objavio je na X-u da su "glasači kaznili" političare u tim zemljama, jer su priznali palestinsku državu.

Amichai Chikli, bivši član krajnje desničarske formacije Yamina, a sada izraelski ministar za pitanja dijaspore, pozdravio je ostavku belgijskog premijera Alexandera De Crooa. De Croo je otišao u Rafah prošlog novembra prije prvog oslobađanja talaca i bio je gotovo usamljeni glas u Evropi koji je osuđivao pokolj civila u Gazi. "Podržavanje terora nema odjeka kod belgijskog naroda", napisao je Chikli.