Menu
RSS

Uzroci nadolazećeg kolapsa američkog carstva

Javna percepcija američkog carstva, barem za one u Sjedinjenim Državama koji nikada nisu vidjeli da carstvo dominira i iskorištava "jadnike na zemlji", radikalno se razlikuje od stvarnosti. Ove proizvedene iluzije, o kojima je Joseph Conrad tako pronicljivo pisao, tvrde da je carstvo sila dobra. Rečeno nam je da carstvo potiče demokratiju i slobodu. Širi dobrobiti "zapadne civilizacije".

Međutim, to su obmane koje popustljivi mediji ponavljaju ad nauseam i izgovaraju političari, akademici i moćnici. To su laži, što razumijemo svi mi koji smo godinama izvještavali iz inostranstva. Matt Kennard u svojoj knjizi Reket - gdje izvještava iz Haitija, Bolivije, Turske, Palestine, Egipta, Tunisa, Meksika, Kolumbije i mnogih drugih zemalja - razdire veo. On razotkriva skrivenu mašineriju carstva. On detaljno opisuje njegovu brutalnost, lažljivost, okrutnost i opasne samoobmane.

U kasnoj fazi carstva, slika prodana lakovjernoj javnosti počinje ulaziti u birokratije carstva. Oni donose odluke ne na temelju stvarnosti, već na temelju svojih iskrivljenih vizija stvarnosti, obojenih vlastitom propagandom. Matt to naziva "reket". Zaslijepljeni ohološću i moći počinju vjerovati u svoje prevare, gurajući carstvo prema kolektivnom samoubistvu. Povlače se u fantaziju u koju više ne ulaze teške i neugodne činjenice.

Diplomatiju, multilateralizam i politiku zamjenjuju jednostranim prijetnjama i tupim oruđem rata. Oni postaju slijepi arhitekti vlastitog uništenja. Matt piše: "Par godina nakon moje inicijacije u Financial Timesu nekoliko je stvari počelo postajati jasnije. Shvatio sam razliku između mene i ostalih ljudi koji rade na reketu - uposlenika Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), ekonomista u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i drugim međunarodnim institucijama.

Dok sam počeo shvatati kako reket stvarno funkcioniše, počeo sam ih doživljavati kao voljne prevarante. Nije bilo sumnje da se činilo da vjeruju u vrlinu misije - upili su sve teorije koje su trebale obući globalnu eksploataciju u jezik razvoja i napretka. To sam vidio kod američkih ambasadora u Boliviji i na Haitiju, i kod bezbrojnih drugih dužnosnika koje sam intervjuirao. Oni naprosto iskreno vjeruju u mitove", zaključuje on.

"I naravno dobro su plaćeni za to. Kako bi se pomoglo tim agentima reketa da ustanu ujutro, također postoji, širom Zapada, dobro organizovana vojska intelektualaca čija je jedina svrha učiniti krađu i brutalnost prihvatljivima opštoj populaciji SAD-a i njegovim reketaškim saveznicima".

Sjedinjene Države izvele su jednu od najvećih strateških grešaka u svojoj historiji - onu koja je označila smrtno zvono carstva - kada su napale i dvije decenije okupirale Afganistan i Irak.