Menu
RSS

Ljudski mozak iz laboratorije ugrađen u računare

Švajcarska kompanija Final Spark napravila je bizarni hibridni biokompjuter koji kombinuje minijaturni ljudski mozak uzgojen u laboratoriji sa konvencionalnim elektronskim sklopovima. Ovakav pristup, kako navodi kompanija, štedi mnogo energije u poređenju sa običnim računarima. Međutim, postoji veliki problem. Minijaturni ljudski mozgovi uzgojeni u laboratoriji stalno se troše i umiru tako da naučnici moraju stalno uzgajajti nove kako bi ih zamijenili.

Kako prenosi Most Important News, matične ćelije izvedene iz tkiva ljudske kože koriste se za stvaranje 16 sfernih moždanih organoida od kojih zavisi ovaj sistem. Naučnici iz Final Sparka svoj hibridni kompjuter nazivaju Neuroplatforma, koja koristi samo "djelić energije potrebne za napajanje tradicionalnog sistema". Švajcarski tehnološki startup Final Spark sada prodaje pristup biokompjuterima koji kombinuju do četiri mala ljudska mozga uzgojena u laboratoriji sa silicijumskim čipovima.

Final Spark je omogućio rad ovih različitih komponenti kroz inovativnu postavku pod nazivom Multi-Electrode Arrays (MEAs), gdje su smještene trodimenzionalne mase moždanog tkiva.  Svaki MEA ima četiri moždana organoida koji su povezani sa osam elektroda. Podaci se prenose preko digitalno - analognih pretvarača sa 16-bitnom rezolucijom i frekvencijom od 30 kHz.

Platforma, koju trenutno usvaja devet institucija, integriše hardver, softver i biologiju za izgradnju sistema koji su energetski efikasni i visokih performansi. Ovaj "proboj" je predstavljen kao način da se uštedi ogromna količina energije. Međutim, skeptici pitaju šta se dešava sa ljudskim mozgovima uzgojenim u laboratoriji koji su porobljeni da vode Neuroplatformu?

Ukupno 16 organoida smješteno je unutar četiri niza koji su povezani sa po osam elektroda i mikrofluidnim sistemom koji snabdijeva ćelije vodom i hranjivim tvarima. Svaki od 16 mini mozgova sastoji se od otprilike 10.000 živih neurona, a održava ih u životu "mikrofluidni sistem koji snabdijeva ćelije vodom i hranjivim tvarima". Pristup, poznat kao wetware computing, u ovom slučaju koristi prednost sposobnosti istraživača da uzgajaju organoide u laboratoriji, prilično novu tehnologiju koja omogućava da se proučava ono što su u suštini male replike pojedinačnih organa.

Tokom svog kratkog života, mini mozgovi se bukvalno obučavaju da izvršavaju određene zadatke koristeći sistem nagrada i kazni. Istraživači to rade kroz sistem nagrađivanja organoida. Organoidi su nagrađeni dopaminom, neurotransmiterom odgovornim za zadovoljstvo (i ovisnost). S druge strane, za "kaznu" su organoidi izloženi haotičnim stimulansima, kao što je nepravilna električna aktivnost.

Drugim riječima, ovi minijaturni ljudski mozgovi se mrcvare i muče dok ne nauče slušati, zaključuje The Most Important News. Tvorci Neuroplatforme smatraju da je to sasvim u redu jer laboratorijski uzgojeni mini mozgovi nisu živa bića.