Menu
RSS

Petrodolarski pakt okončan nakon 50 godina

Svijet se nalazi pred veoma značajnim finansijskim preokretom obzirom da je Saudijska Arabija odlučila da ne obnovi 50 godina star petrodolarski aranžman sa Sjedinjenim Američkim Državama. Petrodolarski dogovor je istekao 09. 06. 2024. godine i nije obnovljen, pri čemu je objavljeno da će Saudijska Arabija svoju naftu ubuduće prodavati za eure, dolare, juane i jene umjesto isključivo za američke dolare. Mediji prenose da će Saudijci razmatrati i opciju prodaje nafte za bitcoine.

Izraz petrodolar odnosi se na ulogu američkog dolara kao valute koja se koristi za transakcije sirovom naftom na svjetskom tržištu. Ovaj aranžman vuče korijene iz 1970-ih godina  kada su Sjedinjene Države i Saudijska Arabija sklopile dogovor odmah nakon što su SAD odustale od takozvanog zlatnog standarda (veza dolara i monetarnog zlata), što je imalo dalekosežne posljedice za američku i globalnu ekonomiju. Stručnjaci kažu da u historiji globalnih finansija nije bilo nijednog sporazuma koji je donio toliko prednosti američkoj ekonomiji kao pomenuti petrodolarski pakt.

Petrodolarski sporazum, koji je zapravo formalizovan nakon naftne krize 1973. godine (originalno je potpisan 08. 06. 1974. godine), propisivao je da će Saudijska Arabija određivati ​​cijene svog izvoza nafte isključivo u američkim dolarima i ulagati svoj višak prihoda od nafte u obveznice američkog državnog trezora. Zauzvrat, Sjedinjene Države su pružale Saudijskoj Arabiji vojnu podršku i zaštitu kraljevstvu.

U  knjizi Bonfire of the Sanities, autor bestselera i investicioni menadžer David Wright, ističe da je snaga američkog dolara ključni faktor iza visokog životnog standarda u Americi, dodajući da je iza svega toga zapravo stajala činjenica da se energija (nafta) ne može kupiti bez američkih dolara. To je dolaru davalo veliku prednost u odnosu na sve druge valute, kao i mogućnost Sjedinjenim Državama da štampaju ogromne količine dolara i da "izvoze inflaciju" u svijet.

Takvu situaciju sa dolarom vjerovatno je najpreciznije opisao John Connally, američki ministar finansija iz sedamdesetih godina, kada je rekao da je dolar "naša valuta ali vaš problem" (our currency, but your problem). Zahvaljujući toj činjenici Sjedinjene Američke Države su mogle bez većih posljedica štampati ogromne količine dolara te na taj način poticati svoju ekonomiju i obezbjeđivati visok životni standard svojim građanima. No, taj je aranžman upravo istekao 09. 06. 2024. godine.

Prestanak petrodolarskog aranžmana ima dalekosežne implikacije jer ima potencijal poremetiti dosadašnji globalni finansijski poredak zasnovan na američkom dolaru. Istek petrodolarskog aranžmana mogao bi oslabiti američki dolar i finansijska tržišta u SAD. Ako bi se cijena nafte određivala u nekoj drugoj valuti a ne u dolaru, to bi moglo dovesti do pada globalne potražnje za američkom valutom. A to bi pak moglo rezultirati višom inflacijom, višim kamatama i slabijim tržištem obveznica u Sjedinjenim Državama, prenosi TBS News. Istek petrodolarskog aranžmana predstavlja značajan pomak u globalnoj dinamici moći jer dominacija američkog dolara više nije zagarantovana.