Menu
RSS

Pentagon vodio kampanju protiv kineskih vakcina

Na vrhuncu pandemije korona virusa američka vojska pokrenula je tajnu kampanju protiv kineskih vakcina, objavio je Reuters. O ovoj se tajnoj operaciji Pentagona nije ranije izvještavalo, a njen cilj je bio posijati sumnju u sigurnost i efikasnost kineskih vakcina protiv korona virusa, pokazalo je istraživanje Reutersa. Pentagon je, posredstvom lažnih internet računa, osuđivao kvalitetu maski za lice, kompleta za testiranje i kineskih vakcina Sinovac koje su trebale biti dostupne na Filipinima.

Reuters je identificirao najmanje 300 računa na X-u, bivšem Twitteru, koji odgovaraju opisima koje su podijelili bivši američki vojni dužnosnici upoznati sa pomenutom operacijom Pentagona. Gotovo svi su stvoreni u ljeto 2020. i bili su fokusirani na širenje narativa da je Kina stvorila virus te da zbog toga ne treba vjerovati ni kineskim vakcinama. "Covid je došao iz Kine i vakcina protiv Covida je također iz Kine. Dakle, ne vjerujte Kini", navodi Reuters jedan tipičan tweet iz jula 2020. godine.

Nakon što je Reuters upitao današnji X o tim profilima, uprava kompanije je izbrisala sve lažne račune, utvrdivši da su dio koordinirane bot kampanje na temelju obrazaca aktivnosti i internih podataka.

Napori američke vojske protiv vakcinacije vakcinama koje nisu proizvedene u SAD započeli su u proljeće 2020. i proširili se izvan jugoistočne Azije prije nego što su prekinuti sredinom 2021., utvrdio je Reuters. Prilagođavajući propagandnu kampanju lokalnoj publici širom Azije i Bliskog istoka, Pentagon je upotrijebio kombinaciju lažnih računa društvenih medija na više platformi za širenje straha od kineskih vakcina posebno među Muslimanima u vrijeme kada je virus harao.

Ključni dio strategije Pentagona bio je pojačati osporavanu tvrdnju da bi se kineske injekcije mogle smatrati zabranjenima prema islamskom zakonu, budući da kineske vakcine sadrže svinjsku želatinu. Ovaj vojni program započeo je za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i nastavio se mjesecima nakon predsjedničkog mandata Joea Bidena, otkrio je Reuters.

Čak i nakon što su zabrinuti rukovodioci društvenih medija upozorili Bidenovu administraciju da je Pentagon širio dezinformacije o Covidu, Bijela kuća izdala je edikt u proljeće 2021. kojim se zabranjuju istupi protiv vakcinacije, čime su se također omalovažavale vakcine koja proizvode drugi (američki) konkurenti. Pentagon je tim povodom navodno pokrenuo internu reviziju, objavio je Reuters. Američkoj vojsci je inače zabranjeno ciljati Amerikance propagandom, a glasnogovornici Trumpa i Bidena nisu odgovorili na zahtjeve za komentar o tom tajnom programu.

Visoki dužnosnik Ministarstva obrane SAD priznao je za Reuters da je američka vojska bila uključena u tajnu propagandu za omalovažavanje kineskih vakcina u zemljama u razvoju, ali je dužnosnik odbio dati više detalja o tome. Robert F. Kennedy, jedan od sadašnjih kandidata za izbor predsjednika SAD, ranije je upozorio da je upravo Pentagon razvio pomenute mRNA vakcine (link).