Menu
RSS

Borrell: Dominacija Zapada definitivno završila

Josep Borrell, prvi diplomata Evropske unije (EU), izjavio je da je era dominacije Zapada definitivno završila te je dodao da EU ne smije više dijeliti svijet na Zapad protiv ostatka, "jer nas mnogi na Globalnom jugu optužuju za dvostruke standarde". "Ako se trenutne globalne geopolitičke napetosti nastave razvijati u smjeru Zapada protiv ostatka svijeta, budućnost Evrope bit će sumorna", rekao je on, prenosi Geopolitical Economy.

"Ratovi u Ukrajini i Gazi, zajedno sa antikolonijalnim pobunama u afričkoj regiji Sahel, značajno su povećali rizik da Evropa postane geopolitički irelevantna", rekao je Borrell, žaleći se da je Rusija uspjela iskoristiti situaciju. "Mnogi na Globalnom jugu optužuju nas za dvostruke standarde", priznao je. Šef evropske vanjske politike iznenada je promijenio svoj dosadašnji narativ te je počeo tvrditi da je "poboljšanje naših odnosa sa Globalnim jugom jedan od četiri glavna zadatka na geopolitičkoj agendi EU".

Borrell je inače poznat po veoma kontroverznim komentarima, često možda i nesvjesno priznajući nezgodne istine koje većina evropskih diplomata prešućuje. U 2022. godini visoki predstavnik EU za vanjsku politiku rekao je iskreno: "Naš se prosperitet temeljio na Kini i Rusiji, na energiji i tržištu, sa jeftinom energijom koja je dolazila iz Rusije i sa pristupom velikom kineskom tržištu kao kamenom temeljcem evropske ekonomije".

Međutim, mnogi se sjećaju i Borrellove izjave iz 2023. godine kada je rekao da je "Rusija ekonomski patuljak, koji izgleda kao benzinska pumpa čiji vlasnik ima atomsku bombu". Španski diplomata ostat će poznat i prema izjavi datoj na belgijskom College of Europe kada je studentima "objasnio" da je Evropska unija "vrt koji okružuje džungla" te da je misija EU da zaštiti vrt od prodora iz džungle. Sada, međutim, Borrell dramatično mijenja svoj narativ i poručuje da je vrhunski prioritet "vrta" poboljšanje odnosa sa "džunglom" koja više naprosto ne želi da daje "vrtu" jeftinu energiju.

Na globalnoj sceni Evropa se često pridružuje Sjedinjenim Državama u kršenju volje međunarodne zajednice. U Ujedinjenim narodima SAD i Evropa glasaju zajedno, dok velika većina država članica, koje se nalaze na Globalnom jugu, glasa protiv. Naprimjer, SAD su glasale isto sa većinom svijeta u Generalnoj skupštini UN-a samo u 32,7 posto slučajeva, u periodu od 1983. do 2012. godine. Godine 1988. samo 15,4 posto ukupnih glasova Generalne skupštine UN-a poklopilo se sa glasanjem SAD. Evropa je jedina regija na svijetu koja dosljedno glasa uz SAD.

U novembru 2023. Zapad je glasao protiv velike većine svijeta u rezolucijama Generalne skupštine UN-a koje se tiču ​​demokratije, ljudskih prava, kulturne raznolikosti, plaćenika i jednostranih prisilnih mjera (sankcija). U aprilu 2023. Zapad je ponovno glasao kao blok protiv ostalih zemalja u Vijeću za ljudska prava UN-a , braneći jednostrane sankcije, koje krše međunarodno pravo. U decembru 2022. Zapad je glasao protiv ostatka planeta i pri glasanju Generalne skupštine UN-a koja je pozivala na na novi međunarodni ekonomski poredak.