Menu
RSS

Nigerija traži povrat svog zlata iz trezora SAD-a

Nigerija je zatražila povrat svojih rezervi monetarnog zlata iz trezora Sjedinjenih Američkih Država zbog, kako je navedeno, zabrinutosti oko stanja američke ekonomije, prenosi nigerijski dnevni list Star. Ovaj potez, koji naglašava nigerijski proaktivni pristup očuvanju svog bogatstva, potakao je rasprave o implikacijama za obje nacije i globalno finansijsko okruženje, prenosi medij.

Odluka o vraćanju svojih zlatnih rezervi iz američkih trezora odražava želju Nigerije da ublaži rizike povezane sa slabljenjem američke ekonomije. Ekonomski pokazatelji, kao što su rastuća inflacija, eskalacija nivoa javnog duga i geopolitičke napetosti, izazvali su veliku zabrinutost među kreatorima monetarne politike u Nigeriji u pogledu stabilnosti američkog finansijskog sistema, prenosi Star. Vraćajući kontrolu nad svojim rezervama monetarnog zlata, Nigerija se želi izolirati od potencijalnih ekonomskih i finansijskih padova i smanjiti izloženost vanjskim ranjivostima.

"Odluka Nigerije da vrati svoje rezerve zlata iz Sjedinjenih Država strateški je potez kao odgovor na neizvjesne ekonomske izglede. Budući da se američka ekonomija suočava sa izazovima poput visoke inflacije i sve većeg duga, Nigerija poduzima proaktivne mjere kako bi zaštitila svoje bogatstvo i ojačala svoju finansijsku otpornost", rekla je dr. Fatima Abubakar, ekonomski ekspert za međunarodne finansije.

Repatrijacija zlatnih rezervi u skladu je sa širim privrednim programom Nigerije, koji naglašava samopouzdanje i održivi razvoj. Koristeći svoje rezerve plemenitih metala, Nigerija može podržati domaće privredne inicijative, potaknuti ulaganja i poboljšati finansijsku stabilnost. Osim toga, može povećati povjerenje ulagača i ojačati položaj Nigerije na globalnom tržištu.

Prema portalu Great Game India, nigerijski dužnosnici zatražili su povrat 21 tone monetarnog zlata iz trezora Sjedinjenih Država. Nigerija nije jedina zemlja koja želi kontrolirati i vratiti svoje zlatne rezerve kući. Indija je nedavno vratila 100 tona zlata iz trezora u Ujedinjenom Kraljevstvu. Američki list Houston Post nedavno je objavio da osim Nigerije svoje zlato iz trezora SAD povlače i Južnoafrička Republika, Gana, Senegal, Kamerun, Alžir, Egipat i Saudijska Arabija.

Prema istraživanju World Gold Council provedenom 2023. godine, "znatan broj" centralnih banaka iz cijelog svijeta izrazio je zabrinutost zbog mogućih sankcija nakon što su Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje zamrzle oko polovinu ruskog zlata i deviza vrijednih 650 milijardi dolara nakon invazije na Ukrajinu. Prema World Gold Councilu, čak 68 posto ispitanih banaka namjerava svoje zlato ubuduće držati unutar granica svoje zemlje.

Rod Ringrow, direktor Invesca, rekao je za Reuters da je to postalo široko prihvaćen stav širom svijeta. "Ako je to moje zlato, onda to svoje zlato želim u svojoj zemlji, bila je mantra koju smo slušali stalno u posljednjih godinu dana", kazao je Ringrow.