Menu
RSS

Armani i Dior izrabljivali azijske migrante u Italiji

Državno tužilaštvo u Italiji pokrenulo je istragu protiv dvije velike talijanske modne kuće zbog lokalnih lanaca snabdijevanja i proizvodnje ženskih torbi koje prave migranti. Talijansko tužilaštvo smatra da modne kuće Armani i Dior prave dizajnirane torbice izrabljujući stranu radnu snagu, objavili su talijanski i svjetski mediji. Wall Street Journal pozivajući se na sudske dokumente izvještava da je podružnica LVMH-a Dior plaćala dobavljaču oko 57 američkih dolara za sastavljanje luksuznih torbica koje se prodaju po cijeni od 2.780 dolara. Armani je pak od talijanskog dobavljača nabavljao torbice za 100 dolara, a zatim ih preprodavao za 1.945 dolara ili više.

"Cijene proizvodnje torbica ne uključuju kožu ili druge sirovine. Kompanije zasebno pokrivaju troškove dizajna, distribucije i marketinga", navodi se u sudskim dokumentima. "Zašto je proizvodna cijena torbice tako mala", pitao se Fabio Roia, predsjednik milanskog Suda, dodajući da su ovi brendovi morali postaviti to pitanje. Tužilaštvo tvrdi da su neke od luksuznih torbi koje su izradili dobavljači modnih kuća sa žigom Made in Italy zapravo proizvedene u tvornicama u evropskim zemljama, u kojima je zaposlena jeftina radna snaga uglavnom iz Azije.

"Kao rezultat talijanske istrage Sud je u junu stavio Manufactures Dior SRL, Diorovu jedinicu za proizvodnju, pod takozvanu sudsku upravu nakon što su presuđeno da lanac snabdijevanja uključuje i kompanije u kineskom vlasništvu u Italiji koje zlostavljaju radnike migrante. Ista mjera poduzeta je protiv Armanija u aprilu te protiv Alviera Martinija, poznatog po torbicama za karte i drugim predmetima u januaru, prenosi Wall Street Journal.

U sudskom nalogu na 34 stranice Sud ističe da je talijanska policija u martu i aprilu pronašla radnike migrante u "higijenskim i zdravstvenim uvjetima koji su ispod minimalnih zahtjeva etičkog pristupa" u kompanijama na području Milana u Diorovu lancu snabdijevanja. Istražitelji su razgovarali i sa radnicima jedne od Armanijevih podružnica, GA Operations, koja je angažovala brojne podizvođače u kineskom vlasništvu širom Italije.

Ti su podizvođači radnicima migrantima plaćali nekoliko eura po satu. "Glavni problem je očito loše postupanje s ljudima te primjena zakona o radu, dakle zdravlja i sigurnosti uposlenih, broja radnih sati te plata radnika", rekao je Roia Reutersu ranije ove godine. Kupci koji očekuju najvišu kvalitetu od oznake Made in Italy upravo sada otkrivaju da su neki od ovih luksuznih proizvoda "zaraženi "izrabljivanom migrantskom radnom snagom.

Otkriva se sumorna stvarnost otvorenih granica, pišu mediji, dodajući da se radi o zamjeni domaćih radnika sa jeftinim migrantima koji često rade u uslovima koji nisu dostojni ljudskog rada. "Ovo otkriće, iako šokantno za neke, ne predstavlja iznenađenje za one koji razumiju planove zapadnih elita - preplaviti Evropu i SAD ilegalnim migrantima kako bi kapitalizirali jeftinu radnu snagu ta kako bi imali i glasove na izborima za svoje politične marionete", zaključuje ZH pozivajući se na talijanske medije.