Menu
RSS

Zapadne sankcije Rusiji ne djeluju, kaže WB

Prije par dana Svjetska banka (WB - World Bank) je u svom izvještaju uvrstila Rusiju među svjetske ekonomije sa najvišim dohotkom, što je veliki napredak u odnosu na prethodnu godinu. Međutim, to ujedno predstavlja jasno priznanje Svjetske banke da američke i evropske sankcije Rusiji, uvedene zbog rata u Ukrajini, nisu ekonomski oštetile tu zemlju, kako se to očekivalo na Zapadu.

Svjetska banka inače svakog jula ažurira klasifikaciju zemalja koja se temelji se na bruto domaćem proizvodu (BDP, engleski Gross Domestic Product, odnosno GDP) po glavi stanovnika prethodne kalendarske godine. Mjere BDP-a izražene su u američkim dolarima, prenosi Narod.hr, korištenjem faktora konverzije izvedenih prema Atlas metodi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nedavno na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu istaknuo da ruska ekonomija raste uprkos teškim međunarodnim sankcijama. Naglasio je proširenje privrednih veza s Afrikom, Bliskim istokom i Azijom, pokušavajući privući investitore, dok je je pokazala sposobnost za dugotrajni rat, masovno povećavši industrijsku proizvodnju i nadmašujući sva predviđanja zapadnih planera obrane.

Profesor Alexander Dynkin, poznati ruski ekonomist, istaknuo je da nijedna ekonomija na svijetu, pa čak ni kineska, ne bi moglo izdržati finansijske i ekonomske sankcije koje su zapadne zemlje usmjerile prema Rusiji. Naglasio je da Rusija samoodrživa zahvaljujući energetskim resursima, sirovinama i hrani, kao i visokom nivou primjene nauke i nacionalnih inovativnih sistema.

Prema Svjetskoj banci, u 2023. godini je veliki porast vojnih aktivnosti bio ključni faktor koji je uticao na privrednu aktivnost u Rusiji. Osim toga, rast su potakli i oporavak trgovine od 6,8 posto, finansijskog sektora od 8,7 posto i građevinarstva od 6,6 posto. Na kraju, to je rezultiralo povećanjem realnog i nominalnog BDP-a, u iznosu od 3,6 posto, odnosno 10,9 posto.

Uprkos naporima zapadnih zemalja, Evropa i dalje itekako ovisna o ruskom prirodnom plinu, a Rusija je od početka rata isporučila Evropi plina u vrijednosti od oko 10 milijardi eura. Andrei Kelin, ruski ambasador u Velikoj Britaniji, je za Sky News rekao da su se sankcije protiv Rusije pokazale neuspješnim. Dvije godine od početka rata u Ukrajini 2022. godini, Evropa još uvijek ovisi o Rusiji za oko 15 posto svog plina, a od 2022. Rusija je isporučila Evropi plina za čak oko 10 milijardi eura, potvrdio je on.

Dok britanske kompanije i dalje sudjeluju u održavanju protoka ruskog plina, ukazujući na propuste i neefikasnost sistema sankcija, Kremlj knjiži ogromne prihode za svoj ratni stroj. Ruski ambasador je opisao takvu saradnju riječima "posao je posao" (business is business), piše The Economic Times.

Dok traje rat u Ukrajini, Rusija se znatno okrenula ekonomskoj saradnji sa zemljama članicama BRICS-a, tako da su joj finansijski prihodi uprkos zapadnim sankcijama čak i povećani. Rusija trenutno ima veoma intenzivnu trgovinu sa Kinom, Iranom, Indijom i Brazilom.