Menu
RSS

Post pomaže ćelijama ubicama da unište rak

Nova naučna studija pod nazivom Fasting reshapes tissue-specific niches to improve NK cell-mediated anti-tumor immunity, koja je objavljena u časopisu Immunity, zaključuje da povremeni post može potaknuti prirodnu sposobnost ljudskog tijela da pobijedi rak. Tim naučnika iz Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) upravo je otkrio intrigantnu vezu između posta i tjelesnog imunološkog sistema, navodi se u studiji.

Naučnici iz MSK su se fokusirali na određenu vrstu imunoloških ćelija koje se nazivaju prirodne ubice (NK - Natural Killer). Te su ćelije poput specijalnih snaga ljudskog imunološkog sistema, sposobne uništiti ćelije raka, ali i ćelije zaražene virusima. Što više oboljeli ima NK ćelija u tumoru, to su mu veće šanse da pobijedi bolest. Međutim, postoji jedan problem u svemu tome.

Okruženje unutar i oko tumora je nevjerovatno surovo. To je poput vojnog polja na kojem su resursi rijetki, a mnoge se imunološke ćelije bore za preživljavanje, opisuje studija. U tom trenutku u cijelu priču ulazi povremeni post. Naučnici su otkrili da su se tokom posta ove NK ćelije na izvjestan način "reprogramirale", što ih je opremilo za preživljavanje u okruženju tumora i samim tim efikasnijim u borbi protiv raka.

"Tumori su u principu jako gladni", objašnjava imunolog dr. Joseph Sun, autor studije. "Oni uzimaju bitne hranjive tvari, stvarajući neprijateljsko okruženje koje je često bogato lipidima koji su štetni za većinu imunoloških ćelija. Ono što smo pokazali u studiji je da post reprogramira ove prirodne ćelije ubice kako bi bolje preživjele u tom supresivnom okruženju".

Studija, koja je provedena na miševima, uključivala je uskraćivanje hrane životinjama 24 sata dva puta sedmično, sa normalnim obrocima između posta. Ovaj pristup isprekidanog posta imao je prilično zapanjujuće učinke na NK ćelije. Kao prvo, post je uzrokovao pad nivoa glukoze kod miševa i porast nivoa slobodnih masnih kiselina. NK ćelije su također naučile koristiti ove masne kiseline kao gorivo umjesto glukoze, koja je obično njihov primarni izvor energije.

"Tokom svakog od ovih ciklusa gladovanja, NK ćelije su naučile koristiti masne kiseline kao alternativni izvor goriva za glukozu", pojašnjava dr. Rebecca Delconte, glavna autorica studije. "Ovo stvarno pojačava njihov odgovor protiv raka jer tumorsko mikro okruženje sadrži visoku koncentraciju lipida".

Post je također uzrokovao kretanje NK ćelija po tijelu na zanimljive načine. Mnoge od tih ćelija su putovale do koštane srži, gdje su bili izloženi visokim nivoima proteina zvanog Interleukin 12. Ovo izlaganje potaknulo je NK ćelije da proizvode više drugog proteina, zvanog Interferon gama, koji igra ključnu ulogu u borbi protiv tumora.

Iako je ovo istraživanje uzbudljivo, važno je napomenuti da je još uvijek u ranoj fazi. Potrebno je više istraživanja kako bi se razumjelo kako se ovi nalazi mogu primijeniti na ljude.