Menu
RSS

Povremeni post nadmašuje lijekove za dijabetes

Naučna studija pod nazivom A 5:2 Intermittent Fasting Meal Replacement Diet and Glycemic Control for Adults With Diabetes, koja je upravo objavljena na JAMA Network, jasno pokazuje da povremeni post može efikasnije kontrolisati nivo šećera u krvi kod dijabetesa tip 2 od popularnih farmaceutskih lijekova.

Učesnici koji su učestvovali u kliničkom istraživanju provedenom za ovu studiju bili su na dijeti sa povremenim postom (5:2), jedući normalno pet dana i smanjujući kalorije dva dana, imali su bolje nivoe šećera u krvi i veći gubitak težine od onih pacijenata koji su liječeni standardnim lijekovima za dijabetes. Ovo sugeriše da bi promjene u prehrani mogle biti moćna metoda za upravljanje dijabetesom, zaključuje studija.

Studija EARLY (Exploration of Treatment of Newly Diagnosed Overweight/Obese Type 2 Diabetes Mellitus), zapravo randomizirano kliničko ispitivanje provedeno je u devet centara u Kini, procijenila je učinke dijete sa povremenim postom na kontrolu glikemije kod odraslih osoba sa dijabetesom tipa 2. Ispitivanje je uključivalo 405 sudionika, podijeljenih u tri grupe: jedna je slijedila 5:2 dijetu natašte sa zamjenama za obrok, a druge dvije su uzimale ili metformin ili empagliflozin (lijekove za liječenje dijabetesa tipa 2).

Oni koji su bili na dijeti sa povremenim postom 5:2 imali su dva neuzastopna dana posta svake sedmice, tokom kojih su konzumirali niskokalorični zamjenski obrok, ograničavajući unos na samo 500 kalorija za žene i 600 kalorija za muškarce. Ostalih pet dana jeli su svoj uobičajeni doručak i ručak, ali su za večeru jeli drugu zamjenu za obrok dok su pratili ukupni unos kalorija.

Svi su učesnici dobili sveobuhvatne smjernice o prehrani i vježbanju, zajedno sa opštom edukacijom o dijabetesu od nutricionista i liječnika istraživača. Tokom 16 sedmica, sudionici na dijeti sa povremenim postom 5:2 doživjeli su značajan pad nivoa hemoglobina A1c (HbA1c), ključne mjere kontrole šećera u krvi. Grupa je imala prosječno smanjenje od 1,9 posto, u poređenju sa 1,6 posto u grupi sa metforminom, odnosno 1,5 posto u grupi sa empagliflozinom.

Studija je također ustanovila značajan gubitak tjelesne težine za one koji su na dijeti sa postom. Učesnici u grupi 5:2 izgubili su u prosjeku 21 funtu (funta je 0,45 kilograma), u poređenju sa 12 funti u grupi koja je primala metformin i 13 funti u skupini koja je primala empagliflozin. Stoga je studija zaključila da 5:2 dijeta može poslužiti kao efikasna početna intervencija u stilu života umjesto antidijabetika za pacijente sa dijabetesom tipa 2.

Povremeni post je privukao značajnu pažnju zbog svojih potencijalnih dobrobiti u upravljanju nivoa glukoze u krvi, posebno za osobe sa dijabetesom tipa 2. Prema dr. Jasonu Fungu, vodećem stručnjaku za povremeni post i autoru knjige The Diabetes Code, ograničavanje unosa kalorija određenim danima pomaže stabilizaciju nivoa šećera u krvi, te poboljšanje osjetljivost na inzulin i smanjenje rizika od komplikacija povezanih sa dijabetesom.